港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
個重點係HKU攪醫學院咁耐都唔做graduate entry
人哋UST而家要搞先跳出嚟截胡

仲要預期一年內即刻可以收生
我會話香港個context MLS學生係competent過general science
外國因為本身冇咁重「神科」「搵食」心態 所以唔會好似香港咁aggressive同smart個d集中去讀醫療神科
生源 課程內容 臨床經驗 candidate心態 in average都係比pure science高好多
當然邊到都會有exceptional case pure sci個班都一定有top個d 所以唔係唔要pure sci個班 只係可能MLS個班in general競爭力會大d
MD定位係PG自然唔應該睇DSE成績
香港的話睇gpa應該已經ok, 香港出名比grade嚴
你樣衰到
前日報導先講左李家超對科大開醫學院持正面態度 而家呈請緊中央政府
講到‘科大方案唔會贏港大’ 而家係香港醫療規劃嘅問題 邊個同你港大爭輸贏呀
其實UST出得聲 一定有政府支持 區區香港醫學會仲想同中央政府作對咩 之前可能可以 而家大勢已去就難d

其實個道理同當年twc要開allied health programme 一樣
點反對都冇用 因為自資院校開得醫療科都係政府大力支持
唔好話開programme, 班友之前好似連物理治療視光可以寫轉介信都反對
佢哋弄權弄到太盡
下放少少權比allied health都唔得
搞到今日咁都冇得怪
咪有一範叫Public health 去讀
24歲港姐冠軍宋宛穎獲讚最美醫學生+重返校園氣質不減!-新假期
https://www.weekendhk.com/entertainment/24%E6%AD%B2-%E6%B8%AF%E5%A7%90%E5%86%A0%E8%BB%8D-%E5%AE%8B%E5%AE%9B%E7%A9%8E-plt6-1773260/#google_vignette
作為普通市民梗係愈多本地醫生愈好啦 醫療霸權真係太誇張 就嚟南韓咁
UK Ug Medic係咪計first degree先?
諗起香港某D法律系學生好proud of唔識數學統計唔識科學
咁大個人都唔識分firm offer同客套話
李家超係負責最終公布結果,唔會得罪任何一方,只會官腔話 持開放態度、正面、歡迎、不反對,但絕對唔會應承俾承諾
呈請中央就有用咩,上達天聽的親建制人脈,港大唔會比科大少。
而家就係各方鬥法比手瓜

你睇醫衛局局長盧寵荗同副局長李夏茵口風明顯針對科大方案的缺點
無詳細計劃
無教學醫院
無足夠財源

衞生局指,教育局至今未收到有大學就開辦醫學院提交具體建議書,強調醫科課程需符合本地情況,照搬外國課程難達標準。

科大計劃與外國大學合作,在本港成立第三間醫學院。醫務衞生局指,教育局至今未收到任何具體建議書,強調開辦醫科課程,必須確定有關畢業生可達到註冊醫生的基本標準。

醫務衞生局副局長李夏茵:「有些病只會在香港及華南地方出現,在外國幾乎沒有,例如鼻咽癌,所以如果只是搬字過紙採用外國一些大學的課程,而沒有(因應)本地情況修改,相對困難達到醫委會準則。」

當局亦關注教學人員不足,會影響原有兩間醫學院及醫管局人手,但有議員不同意。

立法會議員(選舉委員會)梁美芬:「執業時五十歲黃金時間,六十歲左右是否還開刀?他可能轉去教學,是一個非常好的選擇,當他最好經驗的時候。我其實不太相信不夠教授,只不過是夠不夠吸引力的地方給他教到喜歡的事,甚至可以跳入去將臨床經驗變研究成果。」

李夏茵:「臨床老師真的很缺,就算現時兩間大學都缺,所以很期待來的具體建議,找到哪裡的臨床老師去教,說的普通一個醫學課程,在香港至少要200個臨床老師,而五十歲對於醫生而言是黃金期。」另外,當局推算普通科護士明年短缺9500人,去到2030年仍短缺8700人,相比2021年推算的4000多人,大幅增加。
Med Schools如果有外國咁多當然唔應該限死,不過香港得兩間,就算外國升MD其實大部分都係major life science為主
而家唔係李家超直接同大眾講表達正面態度 而係幕僚透露風聲
你又嚟咁都要拉去數學統計學
律師唔係淨係識咬文嚼字就夠架傻西
『科科H都入到醫科』不再是夢
PG關咩事
就算UG開到1000個都唔會啦
港大開
都唔阻科大開
科大同政府一早傾好
未必, 可能可以同政府講可以開多科大打算開的學位數量, 又唔駛由零開始搞
你就真係出名學術台傻閪啦
講撚到乜春都要同數學統計學拉上關係
香港缺唔止醫生,兩間醫學院開再多位都無助醫研,香港嚴重缺乏醫研其中一個最大原因就係醫學院太少
咁要睇政府想要"多D醫生"定係"多D研究"
香港嘅大學喺香港開多個faculty 收香港人為主嘅醫學生關北京咩事,咩事要呈請緊中央政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞