港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1761458-20240713.htm?spTabChangeable=0

港大醫學院院長劉澤星表示,正申請開辦四年制「臨床醫學修課式學位課程」,另開新途徑為已具備其他學位或資歷人士,提供修讀醫科機會。他說,如果順利獲批,有關課程有望最快今年9月接受申請,2025年入讀。

劉澤星說,初步構思,該新課程將涵蓋「內外全科醫學士課程」的核心內容,資格相當於修畢6年制有關課程;如獲有關當局審批,學生完成課程後,可於香港註冊執業。他說,醫學院將會為未曾修讀科學科目、例如化學及生物學的學生,提供靈活的預備課程。

他強調,新課程重視臨床培訓,開學首年的暑期會開展密集臨床前培訓,第二年會為有需要學生提供臨床前增強培訓,課程亦著重推動科研創新及跨學科合作,將各學科知識融入醫療發展。

另外,劉澤星說,憑藉學院過往分階段成功提升學額的經驗,有信心只要獲得有關當局審批,學院具備足夠軟硬件,應付由目前每年招收295名醫科生,逐步遞增至每年400名的長遠目標。
班成日嘈話要5條2都應該比讀醫科的人如果咁都仲入唔到應該檢討下自己
同2ND CHANCE有乜分別
又抄人
你攪醫學院咁耐都唔做graduate entry
人哋UST話想搞你就食人頭啖湯
人哋就話開新醫學院
你有冇諗過自己點樣點容納到咁多醫學生?
算鳩數啦

如果UST搞唔成
你哋知道點解啦
使乜理嗰堆連登垃圾
UST搞唔成多數係醫委會唔比
我估係類似美國的MD
其實第三間醫學院都應該係上頭嘅旨意
HKU 都應該無 say
純粹就係食相樣衰啲
人做你又做
同香港政府一樣
係咪又收non ju多過 jupas 呀
應該係postgrad level
讀完可以喺香港執業 做醫生?
擺明係MD, 唔關JUPAS事, 科大果個都係
跟風好正常, 唔係話食相難睇ge
人地開MD你堅持唔開都會有壓力, 畢竟本身有醫學院
反而唔知中大點諗
咁咪啫係美帝玩法
要快啲報國安
咁咪叫港大學蚑那咁開讀完5年只可以去醫院做行政既醫學學士囉
本身334, JD都係跟美帝架啦
科大大把錢, 要搵到人整設備唔難, 係設備要時間
新課程重視臨床培訓,開學首年的暑期會開展密集臨床前培訓,第二年會為有需要學生提供臨床前增強培訓

其實係咪想將mbbs頭兩年condense做一年 + skip enrichment year,令year 2 ~ mbbs year 4?

如果係嘅話,應該又唔會食多好多資源嘅
參考美帝MD?
其實唔會係 MD
只會係4年 MBBS
你覺得6年讀咁多嘢好辛苦
佢只會係4年讀一樣咁多嘢更加辛苦
MD同MBBS內容有咩分別?
應該會好密集式咁返學,甚至冇暑假放
英國MD 係MBBS後嘅higher degree
美國MD 只係MBBS postgrad equivalent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞