機戰遊戲/動畫/情報 集中po 12 [機人番都文藝復興]

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
崇使純粹出嚟比雙子收頭報仇有戲做
石見加本身個角 屈機
全年齡漫畫
改機體基本上唔效率 都係改武同佢地鬥秒
睇你點計
exceed都係z1之後

燃えユル我ハ 超機人
蒼キ無敵ノ龍 龍虎王

吠エル我ハ 超機人
白キ最強虎ダ 虎龍王
紅就係 藍就沙包比4大加新古攻靈機輪姦
【《勇者王》,《勇者王FINAL》,動畫瘋上線!】

很少報新聞,但這次,不能不說,《勇者王》(勇者王ガオガイガー)(TV,49話),《勇者王FINAL》(OVA,8話)在 動畫瘋 上線啦!日昇勇者系列暫時最後一部TV作品,現代幾乎不可能出現的機械人TV年番。

米谷良知導演,五武冬史劇本,田中公平音樂,大河原邦男機設,日昇的強陣,在唯心論熱血怒吼的超級系中,加上各種似是而非的空想科學設定,不足的用勇氣搭救,但每件武裝都有一大堆理論,是盡得超級系和真實系魅力之作,加上完整的年番故事,由TV到OVA反轉再反轉的劇情,雖然有很多年番難免的拖拉,但在各方面而言,都是超高水準之作。

如果當年沒有看過,試三集吧,除了作畫有點老舊,只要喜歡機械人,精彩程度,絕對不輸任何新番。

第一次睇勇者王以為係好似以前勇者系列咁樣例牌公式,點知唔係

佢最令我耳目一新嘅就係,合體時間真係59秒,亦都試過多次比敵人打斷其合體
藍光人系列最鍾意睇嘅就係呢套
可惜當年TVB播映嗰陣唔係播呢隻歌
https://youtu.be/3wNX3J05UPE
歌名都係另一套野咁
tv好多劇情都係一集一件
係FINAL先緊湊
參戰都係佢最多
勇者王早期表面超級系,但個內籠都係有按真實系既模式Present
那時的年番始終難走出一集一件的公式
但寫法唔同已經差好遠
其他勇者可能會飛住睇重點回就算
但勇者王TV唔知點解可以集集睇都唔會悶
OVA以前又係成日都loop
始終有連貫
阿凱重傷左好多集
以前單元式悶到抽筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞