90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
天選之人
唔計要買樓
應該話由出世到19年前都係好足咁多年
呢堆野入面既思想真係影響左呢代人好多
但好多野一去不返
移民潮D老野走晒,而家好多90後坐火箭上晒位喎
80尾-90後有d似迷失的一代(lost generation)
類似當年歐洲年輕人經歷一戰之後翻唔到身
好想回復返去1914年之前既好景既感覺
講左半日都係樓價 Stream B走左啦
冇畢業禮嘅人生
終於去到最易儲錢 旅行 移民嘅年代
我覺得宜家先係真正唔錯嘅日子
份工保得住就繼續儲錢同離岸啲錢
畀人炒咗就直接走人 反正冇嘢留戀
我嘅童年幼稚園睇龍珠,之後又有Bom Bom彈珠人,中華一番,邪留丸,數碼暴龍,小魔女Doremi,超速搖搖,爆旋陀螺,哈姆太郎,幪面超人古迦,龍騎,555,激鬥戰車,棋靈王,踢出我天地.gundam seed ,星之卡比,魔法小神童加旋,星夢美少女,鋼鍊,唱K小魚仙,百獸戰隊,忍風戰隊,爆龍戰隊,我們這一家,翼之奇幻旅程,日式面包王,KERORO軍曹,玻璃面具,光之美少女,陰陽大戰記,洛克人,衝鋒21,動物橫町,死亡筆記,爆丸 gundam 00,藍龍,彩雲國物語,守護甜心,one piece,火影,死神
我想講我童年D動畫/特攝都幾屈機
我諗好玩既唔係部機
而係成班朋友係一個空間圍住玩既回憶
早過97,但由細到大都係聽到97最慘,仲要每次都仲有野加
始終都係睇你能力同決擇
只講一般人,無父幹又唔會太窮
其實先甜後甜嘅人都好多

我90後公屋獨仔出身,父母小學學歷
細細個都一樣好多嘢玩,由卡牌去到電玩我都有玩
邊玩邊做功課溫書升band1 入3大

大學畢業做份外資工
求知慾強,會請教好多前輩同事上司
睇住香港個形勢根本唔適合夾硬買樓(父幹/精英除外)
月租私樓同太太拉埋天窗一齊住
唔駛20k已經可以住屯馬沿線4/500尺私樓
買龍頭美股正股長渣當銀行儲蓄,心態好輕鬆

從來社會經濟都係一個循環
盛世買樓梗係無問題
但香港好明顯步入衰退期,仲要而家都只係初期
入咗火坑嘅接捧傻仔只能夠講

扑暈自己,麻醉自己唔好睇係唯一出路
90後 係已經起飛
唔係開始
起薪人工加左成個double 都叫無加過?
on9 個撚個中學個時都係on99咁架啦

個撚個好似未來人咁知道
bitcoin會升到7萬美金一粒咩

而且淨係得90後可以掘bitcoin咩

你問下你老豆老母個時返工
點解唔順手買小小bitcoin/tsla/nvda
扮文青之後係韓流大陸哩同基佬入侵
咪就係班90後囉
90頭都上岸啦,大大話話U grad都10年有多,跳槽升職乜都齊晒,呢家係諗資產調配啦。
就算做Big4都捱完考牌升晒啦

仲點會咩未過兩萬未有方向
唔會真係廢到咁呀
30幾歲都未上到位
我係老闆都開始睇吓班20幾歲,仲點會比位你
80後先最正 啱啱大學畢完業撞正互聯網同智能電話起飛
2005-2010大學畢業果班跟本人生贏家
都唔知正乜
個個都窮到燶

睇返轉頭嘅話
點解嗰陣公屋鄰里關係好?
點解嗰陣公屋多正常人?
咪就係因為大家都窮,人人都窮,好多家庭都係嗰陣開始起步

之後嘅世代,雙親係正常人打到份工有d錢嘅都已經上晒樓(又或者可以話係上唔到公屋啦)
甚至社會係開始習慣雙職家庭有姐姐
所以其實普遍屋企係越黎越有錢,因為屋企冇經濟壓力,所以宜家嘅後生仔先可以話「唔鍾意」打長工
大佬我地嗰陣有得揀咩?唔做野食蕉呀?人窮志短呀

80後大90後十年八年
已經成個世界唔同晒
中學起碼有一半係冇網絡嘅日子
online game唔係冇,不過online game蓬勃嗰陣已經到左公開試年紀/甚至上埋大學,根本唔會玩
同埋最重要係真係窮,買電腦都算,上網用dial up又貴又計用量,一係就某時段先任上...唔知咩係internet嘅老豆老母點會無條件dump錢俾你上?

出到黎做野,樓價升得快過儲錢
80-83嗰d,心頭唔高,又可能想早結婚嗰d,頭幾年做野就死慳爛慳,喺2010年前買到間新界樓嘅,宜家咪叫做好彩唔洗諗供樓囉(一早升穿一倍)
如果唔係一早買落,咁佢地同大把80中後嘅人,我當你u grad做十年八年野儲錢埋樓,到佢地30歲,都已經講緊2015-2020,嗰陣買落樓,宜家咪俾你地笑囉

畢業出左黎做野嗰陣撞正internet同電話起飛...有咩正?
就係要夾住喺兩代人中間
上面班老野hea慣,一係就做野用開佢地d好撚蠢嘅舊方法
下面就嘆慣,成日想用會地覺得好撚smart 嘅新方法(但係又未搞清楚件事嘅本身,一味就係想做少d野,你睇連登都大把呢d post,宜家就去晒threads)
贏乜?
我父母得一層自住 冇租收
講得唔清楚,係指人工同樓價升幅相比之下冇乜加過,啱啱畢業到十年後,樓價升成倍,人工升得雞碎

2014 瞓得好嘛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞