90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
You are not alone 30 A0 here
仲要90後先係主力條友嘈生晒on99
2010打後根本垃圾無論電影電視劇定樂壇
唔係呀 33歲仲搵緊14k咁失敗
唔係想串你 但真係廢左啲
Ching都幾過癮 純粹想講下童年既美好,香港既風光不再,前路茫茫,都可以比你斷章取義
其實69 612 616 都係大家自私上街
大家都係諗 me&
希望銀行快啲call loan最高位買樓嗰班比個教訓佢哋
冇試係好事,WH係做廉價勞工,包裝到好正咁,實情屎嚟。
你地就好,我仲未儲到錢買樓
90後有美股同crypto
又有移民潮多上位機會
有無諗過進修 搵咁少唔係辦法
30頭成家立室,成功買樓摸頂
唔好咁老定,過多十年大家係點都未知
啱啦,喺連登搵d社會失敗者圍壚取下暖 講到自己生不逢時咁,事實自己垃圾,又捉唔到機會。
冇嘅
佢哋唯有努力返工向上賺多啲錢補返
未必係壞事
有人渣住支槍逼佢地買?
樓價可升可跌,一定要升?
從另一邊睇亦都有機遇,近年嘅BNO政策同加拿大救生艇,90後係唯一兩邊都受惠嘅群體,移民嘅條件亦都比起1989年嘅時候更加寬鬆,起碼唔使拎幾百萬出嚟先至走到。

苦同甜嘅位喺每一個時代都唔一樣,90後依家甜嘅位係容易咗跳出香港去闖天下,講到底就係睇你有冇勇氣同本事去捉住呢個機會
甜都沒有人生登出亦唔少
而家冇錢冇父幹就係地獄
我承認係廢嘅,唯有返夠兩份工,叫做多啲錢食飯搭車
跌斷過腳之後又武漢肺炎,做返嘢已經係從下欄價開始
唯有自己勤力啲,冇得怨,我亦唔會怨,係廢呢個我認
有,嚟緊9月會讀書,讀完個價會去返中位數
係自己唔好彩又蠢,人哋拼搏嘅時候自己整親行唔到,行得返之後又唔夠勤力,唔夠勤力出賣勞力做體力勞動
70後成長嘅年代香港物質算豐富啦
有荔園有模型扭蛋有電視睇
70後好嘅地方係
90年代出黎做野
好多工都唔駛學歷
98年爆之前是是旦旦都搵到一萬幾千一個月
如果嗰陣冇買樓,一直到03,d樓根本就大件夾抵食
不過嗰陣98-03真係要捱
因為嗰陣冇咁多基建,樓價死晒都冇咁多裝修job

70成長年代係80
嗰d模型邊係人砌嘅
唯一好處係嗰陣日本動漫真正高峰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞