90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
90頭應該唔會啦?
99/98/97都細既,就大機會
你年輕同青春嘅定義係咩先,80後嗰陣都好年輕架 同梁天琦(當時嘅年輕人代表)差2年架ja

又,學生時期又可以經歷到d咩高低起伏呢?一日到黑講咩被放棄一代中二病到
90頭嗰班就係啱啱買樓
食正咗樓價跌
唔咁講點又顯得自己特別呢以賣慘為榮
大把90後係英國買樓,一樣做晒既得利益者,都唔知有乜好扮慘
朋友90後FG無耐就做左人哋要10年經驗先做到嘅位
被放棄?
LF2年代都有bitcoin掘?玩GBA都要買攻略書喎
每個人唔同,我係由細苦到大
領養家庭都仲有家暴仲要係舊式公屋
細個已經覺得唔知自己可以去邊

到搵到錢依然唔開心
依然覺得無家可歸既感覺
香港已經係中國香港
完全係太美滿既生活

如果人生係份工,可以quit就好
太多港奸出賣香港人 尤其好似呢個

全部都係因為你家境好
大學就出國一早玩哂唔洗比武肺鎖3年
樓對你黎講係投資 真正自己住既需要有屋企人比
扮文青之後再一齊屌返些新既mk仔
買咗嘅人先知道痛苦
儲咗10年8年嘅首期,一鋪清袋
你返hea工啫,我WFH日日俾老細chur爆
lm
代代有本難念的經。
細個玩過全楝大廈既捉”E因”,講緊係有35層既大廈 要逐個防煙門去搵人
一玩就成個鐘

仲有成條屋邨既捉 講緊既係1-12座 一見到人就根本上要邨頭跑到邨尾
唔覺,先唔講美股有Tesla同Nvidia搭順風車財富增值,之後又有今年又有成個龍市比你玩。
仲要依幾年有超鬆嘅移民計劃,就算係99年出世都有返咁上下錢同工作經驗。

最慘係02-04年出世嗰班,無錢無經驗極難移民,又有疫情,又無錢炒股

其實每個年代都有好多機會,要問下自己點解捉唔住,正如沙士都唔係人人買到樓
求其打份正經工,唔好黃賭毒........
咁你父母點解無兩層樓渣手?
細個嗰陣真係好快樂
由細到大都係住公屋
先苦後甜
90就90,91就91
其實用90後80後真係多餘
90年成34歲,99年先畢業2,3年
完全係唔同group
認真
咩年代都睇眼光
7-80後有港樓
依家90後有T車 N卡 BTC
人既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞