90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
2018嘅香港

https://amp.lihkg.com/thread/954981/page/1

建議你繼續瞓
咁你死撚咗去仲撚節省啦
唔使買可樂啦
個個時期20蚊餐巨無霸
冇撚得輸
0.8m
true
全部人都消失咗㗎啦,比起啲小朋友已經好好多,小學或者中學三年唔返學真係黐線
你呢個range係80後黎架喎大佬
exactly 1990 果班係2007CE, 2009AL
就算30分拔尖都冇可能2010 FG 啦下話?
佢就係要話80後係贏家
我咪話都唔知贏乜

一出黎做野睇住d樓爆升
沙士完人工低到一個點
年年加返去當年fg價俾你
事業未到收成期就睇住個收成價係咁升
到宜家收成期啱啱開始就收皮...

有啲人所謂嘅苦對某啲人嚟講係甜
每個年代都有贏家輸家
就算依家做決定,做租租先係最合理
揀上車喺今時今日樓淡風險依然極大 (最近新盤插一半)
講得好
會唔會埋怨你父母太撚廢呀 你話打份正經工已經兩層樓喺手
所以先甜後苦只適用於基層90後
中產或以上嘅90後基本上係先甜後更甜
細個已經有父幹送去外國讀書
返嚟輕鬆入大公司
就算唔彩近幾年買咗樓屋企仲有兩層或以上供滿
撈得掂10萬8萬唔離開香港又受惠移民潮上位
撈得一般/唔中意呢度又可以移民
淨係每個人生重要時刻都有得揀已經贏哂
你叫嗰班90後早幾年結婚買咗樓嘅情何以堪…
咁你又叫80後早幾年結婚買咗樓嘅情何以堪

90後出世
我拎個中位數
95,宜家先29歲
仲要可以再幾年前有能力結婚買樓
大佬你仲想點?

如果你想講90靠前段,咁同80後段分別又會好大咩??
我地00後都係la
講緊90頭啦 唔通99年咩
當你85出世 14/15年差唔多30歲
買到樓都仲搭到樓市順風車
但早一兩年結婚買樓嘅 已經跌咗兩成
當然90後唔係最慘 00後只會更慘
埋怨有乜用? 我都知足,起碼唔洗養佢哋
有邊個年代既人,由細路變大人之後,唔係先甜後苦
撞正疫情開始比人炒左 同九年分埋手
已經回想唔番果段空白既時間
有公屋想買樓點算
順風車?
都話左沙士之後
fg 7k,每年可能加10%至1k
到你下一年fg價已經係你加完個人工一撚樣
唔係呃你
你是旦問一個都經歷過
做完一年野,一年後請左個fg,叫你教個新人
佢人工已經係你加完人工個薪水,又或者只係少你唔夠一千蚊
如是者直到你轉工跳升20-30%先可以逃離呢個地獄

然後你就一路打工一路望住個首期加得快過你份糧
如果唔係一早有plan,一早諗住30歲前結婚買樓
邊個會真係30歲單身,又或者啱啱拍拖兩三年走去買樓??

唔好成日問人點解嗰陣冇買樓
買樓係人生大事,一買就揹住條30年嘅數,樓價有升有跌(宜家已經兌現緊啦)
2016年仲要樓價回左一回
買左返黎,自住定放租?我好地地有地方住,屋企又有人做埋家務,做乜無啦啦要一個人孤寧寧?然後就去欠人一大舊錢?買樓手續費呢?dds呢?3年先放得喎,到時又賺唔賺到,仲有streess test呢?又過唔過到?買左樓就裸辭唔到個囉喎...大一堆問題

正如我想上講,你地都應該問自己點解冇買btc,道理一撚樣

一直都話,每個時代都有過得好同唔好嘅人
但係你宜家睇返
新一代人比起以前,已經越黎越多人屋企係冇即時嘅經濟壓力逼住你要出黎做野
再以前40-60後,甚至係有能力讀,屋企人唔俾你讀書逼你出黎做野(我老母就係咁)

老實講,我真係唔敢講以前好好撈好易撈
你睇下嗰d老一輩到宜家都做到唔識停,有幾層樓仲走去排免費野,甚至有d去執紙皮,你就知道佢地成長嗰陣係面對住幾大嘅壓力
你知足就唔使開埋d厭世post啦
你老母有樓都似係吹鳩水啦
收檔啦老野 依家我地20後既世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞