90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
諗起細個成班細路係樓下玩四驅車,放架車落條渠到成班跟住跑
咁快就總結人生?90後依家先仲係20-30歲,人生路程都係行咗三分一左右咋,依家就算我哋係捱緊苦都係屬於前期
佢地先苦後甜囉,細個冇乜野玩,可能係大陸偷渡落嚟住鐵皮屋,然後求其打份正經工,唔好黃賭毒,已經兩層樓係手
有公屋贏一半
你買個an ios手制插手機模擬psp都玩得架
已經放棄咗
拎晒啲錢去叫雞反而幾爽

結婚生仔呢啲只會對自己蝕底嘅投資,
你哋慢慢玩撚夠佢
唔講埋有班傻仔自己送頭,幫你地R到BNO visa同life boat呢?
90後 = 香港有歷史以嚟最幸福一代,享受曬香港掘起同衰落既紅利
我都覺 童年治癒我一生 仲有數碼暴龍
其實主要係睇唔到前路,香港啲錢就嚟比人fing晒,但你都係要交稅比佢繼續繽紛。

經濟越嚟越差,冇人買地就冇人起樓加埋外勞,牽一髮而動全身,到時大把人失業,遲早爆煲,見街舖已經執好多,唔再好景。
但到時已經冇儲備可以做啲乜,就算有都只會繼續做on9野。

然後講遠啲2047個陣5張野,要準備退休,如果買咗樓可能比人充工,錢又唔知儲唔儲到。

諗起都灰
冇錢買靚摩打,學人鉛筆油黑摩打銅片,快到仆街追唔撚到

Gameboy仆街mon 對打,勁多仆街就快輸唔服就抆線
算唔上有米,不過以前揸廿蚊都大把娛樂又實有人同你玩
日日玩到日落先返歸食飯
功課都未郁過等比老母打

第朝早會再極速抄功課
然後同同學傾卡通電影劇傾足成堂

如果要我同00後換童年睇灰太郎刷抖音一定sad到仆街
80後咪一樣
明明70/80後先係 90後係出到黎社會起步但高峰過曬 食水尾都冇
+消失咗嘅hk….
錯喇
9x - 02 左右先癲
前期真係古惑仔咁成街都夜生活
後期諗起果陣半夜唱完k條街大把人
又可以去子夜場 食宵夜 網吧 糖水舖實有
曳啲嘅可以去蒲 去band show rave party
潮流嘢啱啱興ape果類日本嘢 成11 12點啲舖都未閂門
果陣亦有班人開始上深圳玩

03後就興扮abc clubbing蒲club
同埋開始多大陸人
之後就冇喇 啲人扮文青
非90後
但90後如果唔係中產家庭出世似乎仲悲觀
19 年至封關時間完全混沌
拉嘅拉
走又走唔到
青春最珍貴幾年完全被偷走
咁90後有冇用bno visa同life boat呀?
有就咪衝出嚟柒啦,自己做左懦夫叫同胞送死就靜啦,
90後 = 唔撚要面、冇道德既一代
成個2x 得頭同尾
我層樓就係上年年頭移民賣左俾個90後女仔,高層靚裝,住左十年,賺左低息供樓同樓價升幅

今日望返銀行估價,低當日成交價15%,希望佢一切安好
完全同你一樣,全部經歷過
岩岩先話下年加租
去網吧貓頭玩信長,online game有古龍,巨商,墨香,勁舞,魔力,魔力果時整麵包賣同醫人賺錢好懷念
80後又有bno 橋埋隻手樓價double
00後起碼仲有青春 birth rate又低 識字都入到u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞