90後既人生 算唔算係先甜後苦

286 回覆
2377 Like 76 Dislike
90後嘅童年過得係最美好,經濟開始起飛,生活唔洗咁愁先,落公園玩就識到好多朋友。
然後撞正電腦既掘起,同朋友一個keyboard兩份玩LF2。
之後到Online game 又係好玩到癲,偷屋企錢買點數卡,較鬧鐘起身升lv。
入到大學之後,因為普遍人屋企經濟算穩定,都唔洗特登返pt去交學費,日日去玩唔洗讀書

但係出到黎做嘢先係惡夢開始,一堆老屎忽話90後唔捱得,然後班上晒岸既老野加大陸佬暴發户推高樓價同物價,起薪人工冇升過。

然後年年樓價爆升,去到2019開始踏入30歲,開始儲到首期追趕同輩要買樓,然後打算做港豬,社會發生啲咩都唔出聲啦,因為買咗樓唔想改變。

點知到今年樓價跌咗30%起跳,當年賣樓比你個中坑拍下屎忽移民嘆世界,而家自己就每個月供空氣
2006-2019真係黃金期
咩娛樂都有
到出社會既2020後香港就被共產黨玩爛
好懷念玩psp日子
90頭,身邊啲舊同學呢兩年開始結婚同考慮置業,但因為個市唔穩定,好多轉租樓睇定啲

但見到同期既人,人生都搵到方向,無咗大家FG頭兩年打工叫春,搵到錢之餘又有其他興趣發展,未到生活無憂,但普遍都唔算苦
好多人重係搵唔到過兩皮
人生最美好既廿幾歲青春 有幾年比covid困住左
冇得去旅行影相打卡
再到依家已經3字
90尾 覺得都唔叫苦
有啲朋友移民
唔走都穩定收入
消失咗嘅3年青春
唉,屌你老味唔好再講,今日計過下條數賬面無左1.6m
90頭 講真xanga msn online game
機舖 波樓 報紙檔coco快樂龍 抽閃卡yes卡
四驅車 搖搖 爆旋婆婆 十二點睇火影鋼鍊甲賀 奇幻潮
上frd度打LF2 PS2 Wii psp獵人gvg
冇野做去 租漫畫3 4蚊一本 有d仲有得打躉15/hr任睇漫畫雜誌vcd
再唔係落網吧10蚊兩個鐘cs信長aoe
以前真係乜柒都玩過晒了

做人總係有苦日子嘅,但一諗返以前
有個咁嘅童年青少年都冇野好complain啦
btw樓主仆街仔偷屋企錢去買點

唔同季節 唔同玩法啦
算啦
邊個未試過偷錢
唉屌 果幾年岩岩叫搵多左錢 本來plan好晒幾次長途旅行 一個武肺困左3年
而家3字體力已經差左 份工又難左請假
要完成返果幾次長途旅行應該要多一倍時間
向好果方面諗,起碼你省了果3年既長途旅行支出
10萬8萬做唔到其他野 青春買唔返
公屋用家表示贏哂
一樣,同期同學已經講結婚
自己33歲A0,返埋兼職都唔過兩皮
仲衰on9搞到爭人7皮,7皮唔多,但夠我做5個月
現實生活識嘅人成日都問我係唔係連登個樂sir
我除咗年齡對唔上之外,個人設就同樂sir一樣
90頭撞正疫情困住果幾年無得去Working Holiday
開番關就3字頭了已經無機會再試
想去其他地方生活就要考慮搵工同人開始老既現實始終唔多時間可以再浪費
有冇禿頭?
發覺70後最爽
就快可以賺盡退休
甜係邊?細個食個麥當勞都冇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞