點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
好多村校唔係咁。有啲學校真係唔谷,賣關愛咩都有,佢地知自己無得同谷嘅名校鬥,同自己啲學生水平有限,就行另一條路,吸引一批唔想谷嘅家長。
咁谷法果啲都係名名地嘅校,拎啲學生幫佢谷名氣,讀死個學生都只係懶你能力不足。
之前政府預估 5年後灣仔12 先精彩 得300人
真係只要有地址報12, 人人都入名校
Agger...就算讀書唔好,啲同學仔全部都唔係一舊飯
海泓道(即係以前上晝班)係勁啲。
舊油天(即以前外晝班)係無海泓道咁勁。
沙田培基小學 呂明才小學
大埔舊墟 原校&寶湖道
除咗區內Band one
又皇仁、聖保羅、男拔、女拔、喇沙、華仁、協恩
好多係兄弟姊妹都讀同一間幼稚園

啲細佬妹咪靠家姐阿哥入囉
連登仔唔生仔,唔識玩法好正常
普通既功課學校
要求高,其他同學能力高,老師都嚴
功課多,進度快
以前校網好好 所以老師識港島學校 而家啲學生都會報埋
又有舊生讀開 家長之間會提起

天水圍嘅中學讀得點好 老師都唔會叫你去報Queen's

今年畢業真家長路過留言
一星期默一次書就一定㗎喇
功課多唔多就觀點角度喇
至於話Chur 唔Chur
就好肯定答你
係好撚Chur 嘅

上面有巴打講過
頂得到嘅,自己抗壓能力會大啲
正如龍珠入面
都唔係人人啱用啱幾十倍重力去練
同樣道理你叫呀樂無閑一野去用
二十倍重力練一定死鳩硬

至於同班啲家長
咁又唔一定係有錢人嘅
起碼我唔係先
111我一直唔太信, 尤其係而家呢個時勢
我記憶個個星期都係度記梗英文
超級多背默同埋測驗 完哂呈分試唔係輕鬆玩
而係要上堂係度做中一中二啲英文數學 仲要背埋文言文 仲要係度記 vocab

但我嗰時差唔多全級百幾名都係派到Band 1B
同埋無可否認覺得去到中學一開始係會勁人少少

晚晚功課洗唔洗搞到好夜?
抗壓能力唔掂既學校會點處理?
細個俾人點咗入去合唱團,日日都練唱國歌, 而家諗起都想嘔

當年仲有個體育 sir, 好出名架
邊有咁多111
第一輪1 15分入唔到 第2個1 當填佢 號碼唔得唔中,第3個1 唔係同校網又揀唔到
真係只係111, 唔會存在咁多他區的校車線啦,最後個1根本就成立唔到
我遲你差唔多十年,好似8定9個
快手自律嘅八點食飯前都攪得晒嘅
(包做功課+溫默書)
不過都聽過啲鍾意死磨爛磨果啲要攪到十點幾
記得小一讀 舊油天下午班
小二全級下午班轉晒去海泓道
好似99年定2000年
係架, 成日講明要111係幾PK
水平兩間差唔多,舊油天學校網頁見到派位都好勁

不過新油天同傳媒關係較好
應該係上午校搬去海泓道,下午校用東莞街校舍
係 太耐之前 記錯了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞