點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
我當年5個band,知道200人入面有80人都係屬於band 1
而家啲小一簡介會, 好多都"強調"自己唔係咁chur, 信就唔會信架啦, 不過佢地都肯定係知咩事要咁包裝, 知而家多咗家長驚啲仔女讀到出事, 寧願讀啲輕鬆啲, "啲啲"咁囉....
好多家長都驚小朋友有事,會揀d 所謂happy school 但又要學術好個d
31區本身都冇公屋
有都要跨區,或叩門, 好少
印象中冇規定一定要識學器
但當多數都識+有玩樂團
變相啲家長怕執輸 逼埋自己個細路學
有朋友揀咗所謂happy school, 晚晚都仲係要做到好夜唔係易
仲有海富苑嫁嘛
仲有真係應該走咗唔少人, 影響唔細
佢地本身想要家底好, 但家底好有能力既會走既機會仲大
渣極都最終去咗英國
係喎, 完全唔知
普通spelling唔合格都要記缺點,仲要再補考
細個唔知咩事,以為咁係正常

大個咗就知咁chur 係唔健康。
另一方面睇, 咁細個就係個咁高壓嘅環境下長大,抗壓能力係高啲。
好多升小group都話 000 都叩門到d一線小學
應該真係多左選擇,所以爭人才
我嗰個年代 黃群英條八婆仲係教緊書咋
其實油尖旺好多劏房, 環境仲差過公屋
唔撚識就咪岀聲啦
不過其實D E班只係係呢間入面學校差
出返去 其實都高過人地2級
所以我中一中二d成績好過晒同級d人
有另一個新校嘅同我同一間中學 又係好撚勁
31 再過幾年係重災區 人數再小3分1 應該
有可能,我1996年升中一,當年計埋我有3個人入皇仁
如果我而家有小朋友,係香港讀都應該會揀直私或英基等i school
識人 今年000 叩新油天都有offer, 另再有其他叩門offer
好似爭緊學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞