點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
學校界 哥迪奧拿 vs 高普 嘅分野
有啲經大抽獎入去,如果佢老豆老母係字都唔識多隻嘅新香港人
hea讀,勸退都唔走,你咬我食,又如何?
呢間嘢同好谷果幾間直資,宣道,九龍塘,聖方濟各,陳守仁⋯⋯又點睇?
呢間嘢同陳守仁一樣好多人爭,谷到仆街
記得三年前,移民潮同出生率未有影響得咁嚴重時,有傳媒講兩日共有成三千幾人考入學試
好似話幾多南亞人
我都想知,係咪同油天一樣有abcd, 精英班
做人愈仆街搵錢先會愈多
睇升中,今年舊油過到60% B1, 新油過唔到, 其實咁多年都係舊油好D. 你補呢區都知, 新油係呃區外客, 舊油係吸返本區男仔客. 叻D既女就去 ST MARY. 如果唔繼直私.
個人意見
以前好多有錢人可以預先學到既野
而家我靠youtube, khan academy, amazing talker 等等既site 可以輕鬆學到
其實 讀唔成書做唔到精英
呢個世界仲有好多出路
點解一定要做世界的精英
讀得成書只係世界好啲既普通人
讀書係眾多出路中相對容易既一條
我當年都有打比我,結果派左第16志願
band2 余振强
放完榜即刻仆去揾學校
最後要跨區返學
喇沙仔升中都一條龍啦訪問喇沙仔託咩
住駿發讀油天,5分鐘直達學校

之後去左新校舍,都係15分鐘左右
我明你嘅意思,你咁勤力學嘢梗係好啦! 我嘅回覆No offense.

我意思係話以前窮人同有錢人,都未必真係放好多好多資源喺教育上面。起碼細個e.g. 幼稚園,小學。 所以細個嘅差距未必真係好大。

但自從有句話咩贏在起跑線,跟住就大家都癲咗啦, 細細個就已經學幾樣樂器,幾樣外語,又遊學團咁
你一冇資源好細個已經有好大嘅差距。
而加社會資源多左,學識高左
以前可能仲有CE年代 讀唔成書仲會讀D學徙,
而加應該無咩人會揀呢d比較用勞動力工種,變相無左人入行等。

而加普遍生活好左,家長更著緊小朋友
學樂器,d名校話鋼琴都可以話唔當一種啦
更願意投放資源,小朋友差距真係大
學既野都唔會係學校學到,靠外補
老師都慣左呢個現象

唔識點表達,但現時社會風氣黎
可以咁講,以前大家主要知識來源來自學校,每個家庭校外嘅投放無咁多

依家學校反而變咗輔助角色咁, 好多家庭校外資源投入大大多過學校本身提供的,所以變相較富裕嘅家庭而又著緊小朋友嘅,就有機會大幅拋離普通人。
條天橋勁多狗屎
"讀得成書"只係對擅長讀書的人容易d
唔係果塊料 叫你格硬做果行都唔會開心

呢個世界始終會有職業之分
你再叻 絕大部分人向上望依然係無止境

冇智力咪賣勞力 冇勞力就賣毅力
每個階層的人都有各自係生活上搵到開心的方法
點解一定要死乞爛乞向上流動
係,每個階層的人都有各自係生活上搵到開心的方法
但有錢會令到生活容易啲
而普遍學歷高既人收入會高啲
係聰明的人收入高啲

大把大學生的收入低過你口中讀唔成書的地盤佬/ 的士佬/ 保險佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞