點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
唔攞個別例子講,攞統計署既中位數來講
https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=210-06315

高中兩萬蚊收入,degree就有38,700
叻的人讀書讀得好然後有高的收入
呢個係社會正常現象

不過呢個表反映唔到有一大堆出黎做野後
三四十歲後做到中層先讀番個學位的人
而唔係學生階段要贏在起跑線果堆

同埋而家個社會扭曲的係
唔叻的人都格硬要讀書
讀唔到書好似世界末日咁
好似你咁講到生活會落後人一大截
好似話都有 quota的,最差嗰啲真係會升唔到
喇沙算係好,真係會認真考慮叩門嘅學生,唔係話開門叫啲學生打蛇餅排長龍,然後叫記者嚟影相,話超額報名幾多幾多倍,攞嚟做宣傳,然後全部唔收咁樣
聽講,開學前有學生移民退出,佢都會繼續睇啲報名表叫學生嚟面試
應該保持聯絡,話唔定第日佢發咗達,對你有好帶挈,幫富二代補習可能係人生翻身嘅機會
我記得 小學嘅時候仲有得訂漢莎航空嘅飛機餐添 星期一到星期五都唔同餐 星期三仲有雞髀飯添

重有個校長成日都上電視 IT 野又夠先進 好慶幸曾經喺嗰度畢業
我記得 小學嘅時候仲有得訂漢莎航空嘅飛機餐 星期一到星期五都唔同餐 ABCDE 揀 星期三仲有雞髀飯添

重有個校長成日都上電視 IT 野又夠先進 好慶幸曾經喺嗰度畢業
小學有7字頭係好低分
90分都無,中學好難搞
我記得 小學嘅時候仲有得訂漢莎航空嘅飛機餐 星期一到星期五都唔同餐 ABCDE 揀 星期三仲有雞髀飯添

.
呢個post 有班人爭住認叻
維我學校 雄立南方
真,喇沙仔入小學果下已經大半隻腳入左喇沙書院
同樣情況仲有英華仔、協恩妹,人地個起跑線早你六年
唔係點會咁多人寧願搬屋博大抽獎傳統名校龍校
睇你同咩比,大把父母中學雞什至大陸落黎既英文字母唔識多隻既抽到入名校
佢都係少有名氣傳統而唔轉直私學校,唔想扼殺學生讀書機會
培正 民生呢d都係 由幼稚園開始
呢招真係絕
中產及富裕階層,一早鎖定下一代往後十幾年嘅優勢,唔怕中途被淘汰
eg 一條龍、直資學校、國際學校、IB、GCE、Non Jupas,其實都係用嚟縮窄社會階層流動階梯嘅工具
其實這些招數唔難諗,但係最終都係要政府肯配合,而政府又真係肯配合
d高官都係呢d名校出黎
好似油天 喇沙 軒官呢d官津學校 父母讀又加5分 有宗教又加5分
變左世襲咁

唔記得睇邊新聞 喇沙呀爺老豆個仔都係讀呢間
喇沙洗乜做呢啲低莊野
而家咩年代,仲邊有咁多寒門出貴子

就算最懶最懶都要肯搬屋先有個抽獎機會,對於果d乜都唔理天生天養既無人帶住開眼界要靠自己諗得通,唔係無既,好難囉
利申:踩過,校友
3代都讀喇沙,其實唔少,除咗睇新聞,我自己都知道幾個家庭係咁
歷史再長啲嘅學校,eg 女拔,我聽過去到第4代㖭
無需要做,唔代表唔會做,好多校長鍾意搏宣傳
eg 會考年代嘅莊啟程、恆商,都係唔憂收唔到人的,但係每年都係要啲家長/學生排長龍俾記者影相
唯我學校 雄立南方
培育菁英 化雨汪洋
莘莘學子

唔記得了
培育精英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞