點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
頭兩個使唔使咁中二
幾十年前已經CHUR到仆街
有朋友講話識人啲仔女被勸退, 另一個被勸退既尖咀3角公廁隔離, 呢間又係好誇張
新油校舍係吸引啲
舊油而家好似有啲翻新工程
贏在起跑線呢句害L死人, 好似係呢句之後先開始有大量怪獸家長出現
個氣氛搞到好似入咗大學
呢間2000先開始, 點幾十年?
幾年前已經再進化為
贏在子宮裡、贏在射精前
你睇睇皇仁、九華嘅入 U 率,佢哋其實等如入咗大學了,只係未知係咪入神科
(英皇依家係點?有無人知)
上午校唔使計?
好似跟住係"壯志如虹"

利申:我經歷過兩曲同一詞嘅校歌
近年機會大咗
自行階段計分 舊生宗教唔啲 基層未必有咁嘅聯系
然後第二階段抽小學 家長要排心儀小學
如果本身未有私校學位做後備 以前人多嘅時候 就唔敢揀熱門 驚派去好差嘅學校
基層冇錢讀私校 所以冇後備

仲有啲人係自行已經夠分讀好學校
或者已經有直資收咗
咁就預咗冇得抽 淨係叩門階段先搏更加好嘅學校
派位果到,我見嘅情況係,有啲基層有理無理都排鳩左油天第一先,派唔到咪由佢派邊都到佢地都一樣接受。如果派中油天就當搏贏左
同呢班基數咁多嘅基層鬥派位嘅,真係自求多福。
而家入學就係嘅 人少嘛
而家畢業嗰班 當年仲有雙非 就機會細好少 少啲人搏

講起 其實都係第一次聽高才通影響小朋友學位
明明都係減梗班 殺梗校
正式派位前一日學校已經知道晒所有結果
利申現職小學教師
仲記得有個話升左英中 好開心
點知原來係惠僑英文中學
香港唔係
窮人唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞