點解油麻地天主教小學咁撚勁,可以攻陷考入香港各大名校!有冇該校校友入嚟講兩句

342 回覆
11 Like 63 Dislike
屌 以為歌詞
master 算勁定屎?
do do do do do
do do do do do
資助小學
要interview 架咩?
屋企人係舊生先贏一半
記者:污煙漳氣
叫做多一張沙紙墊煲底
即係邊間勁
我都比佢教過
軒尼詩先勁 油天應該無咁多QC
咪係
油天唔係直資,小一可以自己收生嘅額好少。極大多數都係派入去。
佢地出成績嘅方法都好簡單 ,就係不斷嘅催谷,得嘅學生係更加難嘅佢做,唔得嘅學生就有鳩佢。
經過六年嘅磨練,最終最醒嗰頭兩班都入到band1 及band2頭。
而其他籍籍無名死咗嗰啲根本冇人理。
我親戚基層到唔基層,個女純粹小一派位入去,咩資源都無比過個女
但個女會自行讀書,咩都自己搞掂,最後入左女真光

你講果啲情況,應該係扣門,佢派完晒位仲有位比你扣,梗係死揀爛揀啲最雄厚家長背景嘅人啦。
成班人搞錯晒
要面試果啲係扣門,得好少位,梗係難。
其他絕大多數都係鳩流流派入去。
同埋佢都係最top個幾十人去band1, 其他大多數入唔到band1 嘅無人提姐
到小三 小五 小六 瘋狂谷TSA 同中學入學試
催谷到令人唔會再想讀書
*我係新油天入band3例子
**同届有同學叫高可晴,而家好似傑出到全港都識
大天海帆同佢邊個勁啲?
講喺咁講,邊個唔想快啲做完走去玩
但每個小朋友維持專注力嘅時間都有限
做功課一耐過某個鐘數就唔知自己做緊咩

如果父母要求高、唔容許做錯
小朋友怕做錯、冇自信,就做得更慢
80、90年代長大嘅,父母仲可能要求小朋友未做晒功課唔準食飯
SL人UT?
邊間唔係咁?
不嬲廢柴都係放生㗎啦
一個國家/社會絕對需要高學歷人士幫忙社會運作
絕對係社會重要嘅齒輪
好似都唔易
成班拖都未拍過既油頭毒撚係度傾讀小學

呢間算係好撚勁架 全港小學黎講top 50,叩門係200 幾人收10 個架咋

笑人地間小學?你入表見到老豆老母唔係咩勁職位同住垃圾公屋直接碎紙機,in 都唔駛in
唔係大天咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞