[月經] iOS集中討論區 (257) 繼續iOS 18 be鈦a

982 回覆
4 Like 4 Dislike

iPhone 6 Plus等到而家都冇
嗰陣jb裝嚿嘢就已經Activate到個split screen
就係到今日Pro Max都係唔俾
不過講真
我屋企唔係長開冷氣既
近幾個月轉左用MagSafe後又真係電個%跌得快過上部14pro
熱力真係有影響
不過咪又係咁用,兩年後應該好難都仲未換機
屌自己友最大力
佢地一見到有人問battery health相關嘅嘢就assume嗰個人一定係好驚/激動/唔開心/嬲/想死/想屌哂全世界
其實佢哋先係最驚/激動/唔開心/嬲/想死/想屌哂全世界嗰個

唔知點解淨係講battery health先會咁
電池問題係Apple開放咗個%俾user直接睇到之後就多咗
啲人見得多,好多時都無理人哋問乜,就屌鑊金嘅先
年中明明大把日經問題無限loop
例如多bug/倒水電/發熱
都冇一個topic好似battery health咁惹火

講緊battery health有埋數據睇其實理應可以發展到多啲有系統嘅討論/分析至係
結果依家次次都係叫人鎖夾萬就算
我覺得都係無咩解決方法
因為都係要用
不過用到咁上下其實你換機都快過舊電收皮

但真係成撚日發熱
我已經係唔打機
我15 pro頭半年都正常
5月中啲倒水電就開始嚟料
但個battery health仲係100%
啱啱再睇已經係92%
即係兩個月冇咗8%(雖然已經好過14 pro

我諗就算我平時隨心用機唔care粒電
對於俾錢換電/換機都冇所謂
但咁嘅走勢我都好難會覺得冇問題
插Mac 用coconut 睇又會有啲唔同

其實就算100%,啲新機用幾個月就發現個可使用時間好似你咁講會跌好多,搞到我想下一部機Max算數

Day1 到而家都係用Belkin 座叉
Mac 再次屌打windows
iPhone個battery health讀數假嘅
個100%可以hold半年然後突然插水
M$搞咗場大龍鳳sell新U
一下全球藍畫面就掃走哂啲氣勢
唉 出埋d賤招焗人買ipad
Pro max size 岩岩好 用唔返細pro
準備好被瘋狂負評未
I’m ready
會問消耗品消耗左xx%咁多正唔正常 本來就有啲on9
一來消耗品緊係會消耗架啦 二來又唔知你點用法
咁想人點答啫
唔知點答咪唔好答

呢度個問題係根本唔俾人討論任何有關嘅嘢
根本就冇回應過個問題
冇人整理過任何資訊
咁啲人唯有不停問
想問有冇人試過Sharing個掣冇反應 就算有反應都會冇曬啲3rd party apps

好似咁:

iOS 17.5.1 @ iPhone 13 Mini
我14 Pro 13 Pro max 18b3都係咁
仲有時連呢頁share sheet都冇就彈app
我部機今日用嘅時候就狂hang
唔用嘅時候就狂reboot
個b3新版好似仲唔穩定過b2
耐無跟
想問依家隨機轉lock screen 畫面
食唔食電

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞