有冇人心目中係真心覺得地盤做嘢嘅人係低一等

296 回覆
132 Like 714 Dislike
李家超40萬一個月添
將樓主個問題倒返轉講
”有無人心目中做醫生係高人一等?”
大家心裡有數
admin 無技能響度嘈
咩人識咩人
咪係
做上市建築公司chairperson
又地盤佬?

同埋就算真。地盤佬有咩問題
無地盤佬全部人瞓街咩?

公屋、居屋、一般私人樓、豪宅、酒店、醫院、馬路、天橋都地盤佬起咋
人地又唔係去偷
唔係去搶
唔好用呀
家下律師、醫生就唔叫雞咩

男人都係一個樣
你同啲人唔識
係你哋孤陋寡聞啫

仲有啲ifirm 都專做建築相關事案件
同人打工嘅都係低賤奴隸啦 唔使分咁清楚喎
係咁撚叻就唔撚使做 日日去玩啦
人工高同低咪又係幫人打工 有咩咁高尚
有錢佬去玩女人咪又係要俾錢
本質咪又係叫雞
思想停留係80年代
唔會覺得低人一等,但唔會想自己daddy mummy 老婆老公仔女做呢啲辛苦工
依啲red flag 放生大家無謂浪費大家時間
無用支持會長
都睇人有啲師傅唔知點解好鐘意作詩
又用拖把寫大字
都痴撚線
真話係難聽啲嘅
話尊敬嗰班咪又唔會比自己仔女做下欄工,講經咩最好人哋仔女做基層工,劣根性出晒嚟
咁講,學識多咗,對學歷/資歷架構袪魅就知道其實都係打份工。工作還工作,生活還生活。收工沖完涼鬼知你係做咩啫,反而地盤佬廚房佬送水運輸身手矯建啲唔怕污糟肯捱肯搏,生活技能fit 爆一眼關七,有時好中某啲女仔嘅心理,擔起頭家保護感強,份人又唔會古古惑惑。

做office 嘅人日日是非滿天,負面情緒爆棚,有返工冇收工,有時做朋友都覺得冇咁舒服。
咁咪補充返哂咯
工程師有好多款
皇家
site
sub仔
consultant (sub con /main con)

地盤工程師係 site engineer ,成個地盤最高負責人 owner 喺現場嘅代表嚟。
sub 仔通常揾最多,但入場接job全部要問過 site。

consultant 通常最舒服,但開會開到傻果堆。不過都係要睇 site 嘅頭,因為 site 係owner 總攬全局而 consultant 淨係負責其中一部份負責聽個客指示。
真 呢班真垃圾
講到啲西裝友唔叫雞咁
乾收銀點會最舒服
畫圖畫到傻
你估剩係你1個盤?
唔該星期六日繼續畫圖
環境上最舒服, 不過最忙果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞