有冇人心目中係真心覺得地盤做嘢嘅人係低一等

296 回覆
132 Like 714 Dislike
又係你條搵得萬幾蚊外掛狗
無知 重要衝出黎柒 高等人大哥 快走 頂唔緊了
咁地盤係俾低下階層做 身份同份工都相當符合
即刻搏咀
點解我識嘅所有女包括女神級靚女都無睇唔起地盤佬 你識埋啲咩人
搵錢多就高級d?好多老總工人出身 升左老總之後有d權就食咖哩 當工人狗咁點
唔好用收入去衡量一個人 只可以話每行都有好人有壞人
每行都對社會有貢獻
只要唔係呃錢/傷天害理 其實大家都係一樣
咁唔係份工有問題 係關個人事收工搵個地方沖個涼換晒衫咁唔影響人咪得
自己一手一腳搵錢,起基建起樓對社會有貢獻,唔明點解會低人一層
要返工其實已經低一等
50步笑100步
香港地冇邊一行係完全冇人歧視
咁在意人哋睇法做咩吖
你覺得人哋低人一等,咪一樣大把人覺得你低人一等
咁你做得邊樣?
我信你喎 放心

我都係撈工程
同班兄弟唔只一次去商場餐廳食飯/入商廈做嘢
比班OL講說話聽譏諷做工程嘅男人乜乜柒柒etc.

我哋現實就冇撚所謂嘅…反正都預咗港女點睇我哋唔起
話知你 反正人生上各不打擾

不過喺到老實講
其實港女OL/ 港女專業人士睇唔起藍工程佬都係少問題

班offices白領男人睇唔起人嗰種態度先最撚黑人憎
我覺得唔做地盤果d文員仔係唔捱得,做都做唔撚到
笑咗出聲
假膠定未畢業 香港做野人工低邊有地位可言
因為工程師自介唔會話自己係地盤工程師
地盤工人先會…

同某個職業係交友apps度自介紀律部隊同樣道理
消防會直接講自己係消防

自己都唔好意思講清楚自己份工
又點樣得到人地既尊重
sad but true
上連登就係毒撚
做地盤就係叫雞佬
社會嘅人就係咁膚淺
冇人會同你深入了解
啲人喺網上駁到識飛都冇用
地盤返工嘅揸超跑一定多過啲文員仔囉
咁又點計
自己做緊業主坐寫字樓
對外都係話自己係地盤佬
大把西裝友搵得幾零兩萬一個月
有乜用
刮住底盤入工地?
又係你隻傻閪
清潔姐姐同銀行黑c姐姐同樣受到尊敬,不過兩個人一齊暈咗嘅時候,大部分人會選擇救銀行姐姐先
職業冇份貴賤,從來都係權貴用嚟推崇低下階層去接受低賤工作嘅口號,你諗吓市民吓吓都對下層嘅工作白眼嘅話,仲邊有人做嗰啲工作,呢啲嘢心諗就得。
得啲女人 臭雞先會睇唔起人

我男人理鳩你做啲乜工,食得玩得走得就無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞