有冇人心目中係真心覺得地盤做嘢嘅人係低一等

296 回覆
132 Like 714 Dislike
咁做咩工係高人一等
舊同學聚會 講自己做site / consult 有咩意思
自我介紹既受眾係行外人 又唔係你個客/搵你做生意 唔需要知你平時做咩野

保險經紀 醫生 律師 自我介紹都唔會講自己係 儲蓄保經紀 秘尿科外科醫生 專辦勞資糾紛既律師

你舉既例子都無地盤工啦
強調自己係地盤工程師 十之八九都係地盤佬而唔你你舉例入面既人
職業冇分貴賤,有呢種諗法嘅人都真係幾可悲
但係事實上每日面對啲突發野真係即時要諗解決方法
同埋冇人做地盤邊度比你有得住呀大佬
你出街啲路,橋 乜都係啲做地盤嘅人做出黎
最少嘅係我識嘅地盤佬即使有幾咁粗口爛舌,但人地真係攞真心出嚟同你相處又冇架子,對比我身邊啲西裝做銀行做保險嘅嗰個都係仆街黎
文員一個月變到地盤
地盤一年變唔到文員
佢包埋高學歷個批喎
site engineer 地盤工程師係 職位/工種 名嚟,同 “精神科醫生” 咁一樣。 要 charter 咗仲要資深先做得㗎,唔係喺地盤入面做嘢嘅就係地盤工程師

律師你會講係事務定大律師,醫生如果係專科嘅話通常都會提吓。工程師正常會講吓係邊方面,化學/電機/機械/土木......
特別講 site engineer 嘅話同醫生特別話自己係 精神科顧問醫生 一樣。

佢冒唔冒認係另一件事,同病房助理冒認醫生咁上下。 都有法律保障無牌自稱工程師/ Ir 同MD 一樣
其實到依家
銀行填職系
工程job field都係空泛到不得了
由頭到尾都係講緊冒認問題 另一回事做咩
搞清楚個場合ok? 係舊同學聚會

見客講清楚真係好合理 但同學聚會講到咁detail九成都係扮野
都係一份工嚟啫
講得空泛又話hea鳩你
講得詳細又話扮嘢

做乜鳩啫你地

圈子100% ugrad
完全無依啲問題
講得清清楚楚先好
如果人哋係講 精神科顧問醫生

你會同而家一樣直接斷定佢係病房助理冒認?
然後笑人喺打牛工?
樓主住緊間屋邊個起
覺得人哋低人一等就咪住
單論外觀
四四正正冇人覺得你啱啱係沙井爬上嚟係街應該冇乜人秒你

再拉埋其他咩咩師嚟講的話 連登仔唔係成日話自己讀咁多書都起薪晉升跑輸老師護士架咩
咁以嚟個角度睇的確係低其他專業人士一等喎
熱撚到咁都可以繼續戶外工作建設香港
非常值得respect
低一等唔覺
自問自己無能力做
聽返嚟嘅都係要周圍走,有時D返工地點又好偏僻,唔可以準時收工
港女鍾意嗰啲返工唔洗點做嘢(最好做老細),可以無時無刻message你,接你收工,隨傳隨到
consultant 通常最舒服
>>一睇就知你識少少扮代表
班狗真係垃圾嚟
壞事做盡
卑鄙無恥
又鍾意講大話
毫無道德
仲要扮判官
唔要面
但係同時又好要面

係呀
係話緊你哋呀
垃圾狗
其實係香港先會stereotype 工程係地盤污糟邋遢玩泥沙
但又唔怪得人 因為香港工程只會=起樓
你話做電子 robotics it既會唔會返完工成身污污糟糟
咁除咗皇家佬,你覺得邊個最舒服?
班廢物仲要成日搵藉口
扮曬自己睇唔起人哋

但係啲原因成日畀人反駁返轉頭
係完美100%反駁

成日由扮曬想睇唔起人哋
點知講出嚟啲原因係令到人哋睇唔起佢哋
即係明明想打人點知畀人打返轉頭
連平手都唔係

即係譬如想屈人哋係詐騙
點知自己先係由頭到尾都係呃人嗰個
仲要寄生蟲咁樣
你話係咪真係死蠢?
自己衰邊範就講邊樣
所以人地放工之後可以住私樓然後weekend 得閒食下 自助餐/和牛燒肉
你條搵得唔夠 20k 的傻鳩文員仲捱緊雙餸飯 (食唔起3餸) 住劏房就笑鳩人地

真係唔知邊個俾人笑 不過你feel good 就乜都得
無地盤佬 班臭雞有撚屋住?
咁你咪當面屌柒佢
同我地講做咩
唔覺覺得樓主人格更低賤
唔會,反而會覺得冇地盤佬,我哋邊有樓住啊? 外賣員都幫咗我哋好多

其實佢哋全部工作都好有貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞