有冇人心目中係真心覺得地盤做嘢嘅人係低一等

296 回覆
132 Like 714 Dislike
唔知以為紀律部隊個啲老總
無佢哋起樓你住邊撚到?
弱撚智?
粗口橫飛

你有冇見過地盤佬係斯斯文文架
同膚淺嘅人解釋係無意思
佢哋先入為主點都會有藉口去睇低人
同個人本身係點無關係
試過響 U exchange interview 完左俾個 BBA 話你地出到來都係搵皮幾野,我話大部份 grad e 都兩皮起跳,佢仲係一臉唔信既樣望住我
試過朋友食飯,知道我做地盤,問我點解有寫字樓要日曬雨淋做地盤?有人話聽講某中環 consultant 成日放工叫雞,問我有無去

話叫雞、粗口果 d 都係睇人
話工地盤佬多叫雞多數都係有心老屈,唔信自己去買羽毛球拍地方睇下,大把西裝骨骨
地盤佬多粗口係事實,做寫字樓既唔多粗口?我小學三年級日日都講講到今時今日。唔想人歧,最多對街外人收下口囉~
地盤佬係真心可以做朋友,因為大家無利益衝突,但保險美容就唔同,係佢哋心目中所有人都係佢地提款機
咁你咪走囉
人地辛苦錢又無犯法
唔識,但唔你會好似你咁以無知為榮囉
唔止啦做得老總大把咖喱茶錢收
我真心覺得自己係地盤佬
我日日都要出地盤睇野
呢排日日熱到底褲都濕埋,點解唔係地盤佬?
懷疑師兄有反社會人格 睇你d post 人人講正你講反
叫你企高你就坐低
睇睇醫生好d
搵到錢邊個理你做乜
會員 上班台 幾時入黎反駁樓主
講漏左成條褲都係泥漿
我個女會指住我條褲話 muddy puddle(peppa pig)
咁梗係啦
一係為揾快錢
一係冇學歷
老婆不知幾開心我轉做地盤錢搵多左
做野又冇壓力,返8點收4-5點有時仲早d
收左工直頭唔洗唸工作上嘅問題
我做地盤Surveyor 個親戚一聽到我人工 即刻嘩咗
你講係有道理
但香港人價值觀就係另一回事

日日係Site Office涼冷氣好易感冒
應該好多人都係咁覺得 但唔會講到出口
人地點咩睇法我地控制唔到 要學識釋懷
用幾多時間汗水 搵幾多洗幾多係自己既

利申:地盤佬
Admin clerk Teller 咁好意思笑鳩人
LS梗係啦
直頭求你返工
做判頭做腦細個個月出百幾萬糧都係自稱做地盤佬
窮撚低職一事無成文員仔先鐘意用自己職業打飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞