召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
又衰爬頭
考試爬頭嚴格過平時揸好多
算了認命當我冇資格有車牌
出年2月考掃桿補
大約10月開始就要搵師傅會唔會太趕?
另外想問有無駕院/好師傅介紹 (自動van)
出去搵師傅一般係咪400一節?
阿sir 教你爬頭?

你阿sir 都幾伏,平時一般都唔會爬頭,只會過死車

唔怪得你覺得自己穩陣,阿sir 又由你自己揸,伏到仆街
有冇咩心得 技巧?
我以前學個時,如果唔係突發情況,都唔會去爬頭

前面慢就由佢慢

試過想爬頭,已經俾阿sir 鬧我
係過死車先啱
但仆佢個街係架無障礙嚟
點知佢幾時開走
仲要佢打住左燈
只能話天注定我冇資格有車牌
真馬路炸彈就有
我覺得係相對感覺
踩單車30kmh都覺得快 小小唔小心會撞死咁
渣車40kmh覺得好似蟻躝
打住左燈即係唔係一定死車啦

打死火燈, 甚至無燈先係死車
其實都想等佢開走
但衰冇耐性

睇嚟我真係唔應該揸車
考n次都肥
靠背聾真係最易出事多人亂過馬路 又多死車
ching考幾點?
未考 仲有幾日
真心唔好再考啦,害死人
係要考呀吹咩
出面大把馬路炸彈你唔講
恰個考唔成牌嘅人好開心?
你連馬路炸彈都不如
邊度黎既勇氣去考車
笑人馬路炸彈 起碼人地考到先,你呢?
我個陣第一堂學調頭泊車 差唔多落堂師傅就叫我揸出街揸返去上車個位比佢 嚇撚死我
1.其實就係把握唔好個停車距離,見到車牌都唔使驚撞,你先學識輕印brake,然後大概還有一個車位的時候就落極力子,但落極力子既時候右腳印brake就唔好再加力(除非急停就兩邊一起用力落腳),咁停車就唔會chok,

2.咁3轉2波一定要印下brake等速度減慢然後再轉2波,一旦落翻2波 左腳一野去到摩擦點再hold住2-3秒就唔會chok,至於你話落brake收得好慢就源自於第一個問題,你brake落得太大力
香港教車果個就係咁教話hold 二波磨刷點兩三秒
但無諗過呢樣野已經係全個step最難做既野
英國果個教車師父用個Rev meter同埋聲去解釋
佢話過如果架車無明顯易睇到rev meter既話佢唔教
但香港既好多都唔教你轉數錶做緊乜
明明係棍波車果個錶好緊要

唔好用咩兩三秒
你會手忙腳亂又唔知個磨損刷點係點又唔肯定係唔係
做緊仲自己數? 有突發野點算?

記住
先輕印brake
踩盡極力子
支棍落住二
左腳升少少
試下隻眼望一望個rev meter
如果你未做前佢1000轉
當佢上到2000轉 你就可以升起左腳
記住係果刻聽到既引擎聲
用引擎聲去決定幾時升起哂左腳

推至其他轉波
留意支轉數表同埋引擎聲
1上2
2上3
3上4
你都會明顯聽到個engine會好嘈咁屌鳩你好快啲轉上去
當你聽到好嘈果陣望一望轉數計個數字比個概念
記住佢把聲同埋轉數個位
你就知幾時應該轉 同埋完成個轉波動作
試下學下用聲去聽
你會發現簡單好多
食屎狗
果然係虧佬
我考一百次都要考到俾你睇呀
咁鐘意狗眼看人低
祝你今晚全家俾車車死
因為新手開車要顧好多嘢,一開始未必顧得切,你叫佢轉波望轉數錶 咁佢可能就會手忙腳亂,一緊張會亂嚟,所以你望住路面,一野摩擦點就唯有多操,學穩到腳感,穩到一野摩擦點既腳感咁,其實講到尾都係要多上路去練,呢啲問題就可以迎刃而解
轉數錶支針係個暗示
唔係望實佢
個答案係引擎聲
轉數錶係個提示邊個moment留意個引擎聲
你搵到個聲就唔駛再睇果個錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞