召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
好, 得一個月學會唔會好chur? 女朋友驚唔夠時間學
換過個師傅
考試唔一定要用豬腸軚
呢啲師傅定公司賠
但係佢未差到要換 比我任舞又有比指示
係扭軚果到差少少
仲有一個月考路試。糾結緊用自己車190r考好定係報街用m仔考係富運斜路打到8但仲未熟練到縮2寸距離
190打到富運就打到敬德街
上次都用咗自己190去,不過衰咗停車場落腳

記得帶保險就得
我有份PDF保單,係咪成份印出黎到時畀佢睇就得
想請教下各位師兄
細佬我啱啱學咗第一堂 有兩個比較嚴重嘅問題
1.剎車控制得唔好導致距離預得差/停得chok
好多時都太大力踩落去 甚至踩到落底/停完仲有大半個車位先到白線

2.拖波步驟有啲confuse 師傅教我3落2要比轉迫力咁轉 但我落迫力嘅話部車就收得好慢 慢到部車就嚟停低咁 成日都驚會死火所以confuse其實係咪真係要落迫力咁拖波

想問下大家點解決 thx
迫力踩到架車慢其實就要hold 住唔好再踩深。
唔係要你一落迫力架車就即停。所以迫力其實印小小就夠,除非要急剎
你練下輕腳先,真係好輕掂下咁

所有問題都係你太重腳

未到差唔多停都唔好俾太大力,早幾個車位由佢慢慢輕腳印住brake 去,臨到線先印多少少剎停,停車真係好小力就夠

轉波都係差唔多,輕輕印
棍van已爆機
想補鐘去transit去自私同少量棍私
去邊度搵好?

其實真係好矛盾
我去考過牌which is 果個類型既車我大可能永遠都唔會再店
如果你識英文無問題建議youtube搵conquer driving
果個英國教車師父真係講得勁清楚勁詳細
3落2成個過程同個原理
你有教埋你睇個rev meter (轉數計)
香港剩係教 3落2 話 輕brake到around 20kmh
踩盡clutch 落2 慢慢收起
但呢個慢慢升起其實做緊乜鳩? 點慢法?
你之前brake過又收哂油 brake 多左/少左 多易死火/標前

佢教話3落2 輕brake到 30kmh之下
落clutch 落2 升起少少到磨刷點 你會發現個rev meter會提升
果個moment升翻起 你就唔會chok車
有冇師兄都覺得駕院架 Yaris 好細
個車 Seat 要校到最低,同差唔多褪到最後先唔頂腳
結果踩腳掣好唔就腳
對手又要完全伸直先握到堂軚
手感好差好淆
過幾日放學時間要考天光道
好驚肥心理壓力好大
今日學埋泊車好似快得滯
Thx ching!
唔該曬上面咁多位師兄!
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞