召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
一定要去google map 睇清楚條線要點行

邊個位應該慢線/中線, 盡量揀岩線CUT 少D 線, 同埋一家要記邊個路口轉定慢線出

如果諗住長期慢線行, 小心有D 慢線路口會左去另一度, 到時你掛住專心揸車, miss左要轉線就麻煩

所以正路都係長期中線, 當然唔好太慢啦
我講既google map係指實景地圖, 要每一個畫面都慢慢續下睇清楚

新手係要咁煩, 就算老手去到新路都要望下實景地圖
P牌第一次揸上highway
應該會係咁望住個錶唔超70
叫佢長行中線俾大車推到仆街
慢就自己縮返入左線 去錯第二度就慢慢兜
長期中線麻煩跟車流
叫車行職員車你去附近少人少車地方比你熟習吓先
L 位有D 考生未學過,如果無。好奇想知你會點泊L 位?
三間駕院全部考S 位, 呢度已經唔少人
我嗰日拎完車就即係行公主道獅隧吐露港再U turn 城隧屯公返去
頭幾次highway 行慢線熟習下先
早幾日先見個P 牌女人屯公中線拉龍行50都冇
仲要cut 線唔睇清楚差d 撞埋落巴士到
L 位咪錶位練兩野同返屋企泊停車場自己嚟
考L位啲人咪又係未學過S位,好似我自己咁。

不過學過都無用架喎,學車教你睇地線marking到就扭根本對實際自己泊車幫助有限,P左後咪去啲荒涼錶位或者空地拎雪糕筒練用自己方法泊。一手泊唔入咪擰多幾手總會泊得入。

有後波鏡頭就要好好利用,見過有人掛緊P應該掛住好似學車咁掛住望側鏡泊車,車尾撞都唔知。
八月尾考掃桿埔自van,係李健上左8堂,而家先黎轉師傅,經常理解唔到師傅講既野,到而家都未識睇左邊車身距離,同D死車好貼。師傅話唔明點解我識睇右邊唔識睇左邊,次次轉彎都留好大個位比右邊,左邊就貼壆
而家好冇信心,又唔知新師傅點,又諗緊出去補鐘好唔好,有冇師兄可以教路
我正正就要行屯公 / 北大嶼山
搵朋友一齊去幫你揸返黎
唔怕
我拎完車都車住老婆行屯公
不過行高速仲易揸 多啲望兩邊側鏡就冇野我拎到牌第二次揸去PMQ個頭勁緊張 又窄又斜部車仲要算大
港島d 路真心又窄又多單程路
行錯就仆街啦
過咗個路口就要兜勁大個圈個時拎咗牌一個星期 想練車就揀咗中上環半山啲路嚟練
過大貨車既死車,多數都要扎住中間白線過,即係你個人正中對住白線,下次見到大架既死車,再問師傅岩唔岩,岩就記住呢個位置

過細架死車,就試下貼盡白線過

最後都問下師傅距離岩唔岩

你留意下左邊倒後鏡離死車兩呎就差唔多
第一次行紅隧過港島,剩係出口點行都頭痛
好奇你係因咩事要落翻1波呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞