召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
想請問網上報完名係唔係都可以去運輸署免費攞返本藍色嘅道路使用者守則小冊子?

自己印出嚟好似好嘥紙
係咪都可以免費攞返本嚟溫嚟睇
建議上網睇pdf 加down 番個筆試app狂操
我個陣係認真睇一次

然後用app狂練
本野凈係睇煞車距離果版就得
其他做app就夠
聽日朝早考 希望上帝保佑一take !
最好無死車 預到好考官
有無人有鴨駕補鐘街cfu推薦?
琴日遇到殺人王153肥左
棍van丙部 就快兩個月都仲未抽到快期
個fd上個月考已經抽到
我本身新觀駕既,我自己出街穩過3個師傅,有一個我覺得可以,上咗2日堂,最起碼唔鬧人,細節位會講你知,唔係hea師傅,哪怕我考之前唔係穩佢練車,但佢都話可以有咩唔明都可以WhatsApp提問題,你有需要就去學車王度穩林家寶師傅。

同埋,你可以考前五日,keep住日日有車練,哪怕唔係同一個師傅都好,最起碼日日開車keep住個車感先,其實考牌個人感觀係,考安全意識大過操作

首先望盲點動作一定要夠大,
前面有巴士埋站上落客儘量就停定,因為油塘啲巴士,係巴士站上落客既時候 多數個屎忽會突出來,咁你一就做超越物體動作,一就停定等佢開出你再開,我建議就係後者停定先。
平時右手一打燈,馬上望鏡,打左就望左,呢啲意識一定要有,開車前,停車前都要望鏡(例如迴旋處前你停,咁你2波落1波,左中右鏡望咗再停定,再摩擦點,覺得迴旋處時機嚟了,咁再望鏡,再比架車行,呢啲意識一定要做夠)

借線呢啲就記住 需要借線就記得睇迎頭有無車,有就停,無就借,例如四山街,好多大車死車泊路邊,咁成日都話1隻車門距離,我自己心得係

大車死車 貨van通常輪胎壓住條中間白色分隔線就啱啱好既

私家車 貨van既 咁就係右輪胎係挨住條白色分隔線,無需要壓上去

所以我先話考安全意識大過操作,練好意識,我認為操作上面,好多都係可以有細剔,但意識好幾項都係大剔,錯1次就肥,記住唔使心急,記得識停,當你猶豫要唔要停,你就馬上停。識停好過唔識停
唔該晒師兄好詳細提點
左線一多車就唔識cut 好難睇位
慢車嗰陣2轉1好難入
但停定左又無問題
去運輸署報筆試洗唔洗預約?
就咁walk in 得唔得
個個學神都覺得自己手車好得架啦
未踩實極力子?
唔洗
得,不過要排隊等派籌
不如download個智方便報啦,依家連upgrade智方便都可以電話搞掂
揸車game玩得多
手感好易拎
月中考自動波私
so far 上過元駕2個Cfu都教得幾好
想問下大家係第幾堂會出發去練考試路線呢?

我考永孝街自私,去到第9堂 (1堂個半鐘),師傅先安排去個邊

而家都係係九龍塘黃大仙鑽石山嗰邊拎路面經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞