召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
多謝巴打

不斷上網睇片啲人點轉,個個、次次都唔同次
越睇越亂
巴打你係咪唔識踩單車?
我學果陣係左腳升到feel到開始磨合有拉力果陣就開始比油,左腳同時再繼續上
8月尾就考 而家想轉師傅會唔會太遲
只要考嗰日租到車 想轉就轉
你之前學嘅野唔會因為轉左師父而歸零
既然已經有哩個想法,建議即時行動
我都唔知我問題定咩一上車佢就黑口黑臉
搞到好大壓力
雖然知做伸手黨唔係咁好
但都想問有冇自動波van好師傅介紹,黎緊10月就考天光道
之前考棍波van 肥過一次
我嗰陣又係咁,但我拖到最後都冇轉到,然後肥咗,諗返都好後悔冇轉師傅

當時學得唔順利,個阿sir堂堂西口西面,有嘢錯就發洩式咁屌我

相信你而家上堂嘅心情都會好差,其實咁樣都唔會學得好,既然同師傅唔夾嘅,轉過第個試吓冇壞
我都係棍轉自van
我跟個師傅ok 幾好

當初我都係冇轉,最後兩星期密集式練車時
次次都只係想快啲完
完全冇心機學
如果你要排泊位
有個半鐘都係排緊隊

凈丙就好啲,少塞啦
不過上3個鐘會好悶
因為凈係行到大圈同細圈後半part

夜啲上就無咁多車
一次3節(2hrs 15mins)夠啦
條路真係好悶
求介紹,可以點聯絡
IG 揾 manxfu
佢英文名叫阿 Joe
識啊,CFU都有咁問我
不過單車係Top shot上帝視角咁望落去,簡單好多
今日油塘棍van一take pass
考鯉魚門道,屌老味,第一個路口轉右出嚟緊張咗,唔記得我係2波出嚟,跟住踩離合發現自己已經係2波,唯有停車 chok咗下考官,考官馬上拎ipad 督督督,好彩之後穩翻狀態,(其實係運氣,入迴旋處,出迴旋處都無車,fit到爆)最後pass咗
咁又未必出事,我以前學棍van 都係俾住少少油25~30 過十字路口d 大彎

當然學車就梗係收少少油慢慢過安全d
鬆dd 都可以駁考官睇唔到,鬆晒由佢自動回中就死梗
踩單車都係要望路面前方望遠啲先會易平衡到,而且踩單車你都唔會問人要點轉,其實你望啱位就自自然然轉到。

揸車都係唔好成日望近地下要望遠啲望你自己要行去邊一個位,你望到唔啱位自自然然會修正。
2波起步
唔係呀,第一個轉右係讓字路口啊嘛,咁左邊又一直又無車 咁我直接2波出呢個路口,但我以往一直練車,呢個路口 係一定會有車係我前面,咁習慣咗一波起步 轉出去就2波,但今日無車,但肌肉記憶係要做1轉2🤣
無車直去 無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞