召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (116)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
你搞清楚啲先,駕駛學院係香港政府指定果4間,獨立排隊指定考場

駕駛學校係跟街師傅學考街場

駕駛學院同有啲駕駛學校都用到基金學,不過有啲細節中伏位要自己留意

駕院有私家考試場考調頭泊位斜路開車,一黎唔洗同人迫二黎考試都係同一撻地方考

街場考調頭泊位斜路開車有啲考場係駕駛考試中心入面考,但係學車係唔會有機會入到去練。有啲考場就唔係入面考所以實地練到
唔該大佬
我諗住聽日報觀塘果間,有無巴打喺果度上過堂,質素如何?
https://www.nktds.com.hk/
新觀駕係乙丙分開考
乙部好似其他駕駛學院咁係場內考
丙部考油塘路線
我自己就覺得學車報觀駕係最差最壞既選擇,慘過考街場跟著啲衰師傅

咁小瀝源嗰間會唔會好啲
報觀塘嗰間不如自己出去搵師傅學啦
原來咁差
我貪佢夠近,咁去沙田會唔會好少少
你住邊架,又話貪夠近
我都係住東九,所以想簡觀塘
但聽咁多巴打講到咁差,轉去沙田果間會唔會好D
留番啲cef學語言算啦
學車自己報街搵街師傅啦
除非你好肯定自己可以1take pass
一肥你已經要補水重考
仲有佢course包既堂正常都唔夠你練
又要課金補鐘
其實我唔係話佢差,只係佢條指定考線考新界九龍區街場會抽中,而且依條考線係新界九龍區最難。你跟駕院又貴過跟街師傅,貴啲既價錢指定條最難考線,所以我先講佢係最差既學車選擇。我師傅都講報新觀塘都傻既

如果你真係近到行到過去就係可以考慮吓既。不過如果你真係住得近應該知依啲工業區交通差起黎可以點。我自己都住元朗區本身間中都會入吓元朗駕院考場附近,然後我報考試果陣無猶豫過直接報街場
但點解我兩個 Fd跟街師傅用左差唔多成萬蚊
到底係唔係佢地問題
事關同駕院資助後價錢差成倍,所以我先諗住報駕院
你可以1take pass到
兼完全唔補鐘咁你係平過你啲fd既
學咗3堂仲未掌握到轉彎,漫漫長路
你fd係咪近依一兩年學?如果係既話考完都唔過萬其實都已經算平
我今年年頭學$350*45mins,我學左30節,另加$2500租車,都要萬二三
30節其實學得22個鐘左右,運輸署建議係學30個鐘先去考試

仲有我記得好似睇過啲駕院基金plan實際揸車少過22個鐘

資助package唔加堂又一take pass到真係平,問題有幾多人咁好彩一take pass,唔得再報重考一黎駕院強制要你補堂,二黎快期慢過考街場,三黎你成個課程限你兩年內完成,否則不能claim基金要自己硬食成個課程錢。考到牌未叫完成課程,仲要考個課程要求既額外筆試路試,路試唔難不過排期又係耐,見人係fb gp鬧要等成三幾個月先排到
唔該巴打講得咁詳細
咁我再考慮下
分開咁戇鳩 我代表師傅多謝你
從來未聽過有人報街第一次分開考
突然mind blow左
如果先考丙,pass左
之後再排個港島乙部3x日
理論上係快過尾期合拼
當然代價要比兩次租車錢

有冇規例報街第一次一定要合拼試
第一次一定合併試
除非你係報觀塘教仔學院
都係鳩up討論下
因為正常人第一次考都係報合併
駕院鴨脷洲係咪就執? 女朋友3星期前話要轉師傳, 到今日都未有人聯絡佢, 打去又無人聽, 客戶服務熱線又話跟緊, 9月9考車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞