加拿大車主討論區 (12)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
連登:歐洲車=not reliable
Mazda 6 同 Passat係咪得二手買到,我見好似最新係2021
我見有人話KIA要2020後,咁係咪即係盡量揀2010或之前,或者2020後,只要避免2011-2019就得?
2架都已經冇再出新
只可以買舊
唔屌得VW架 比人鬧架
最新呢代Civic 有Multi-link
諗緊出架FL1 1.5T換Fit
但性能提升不大又唔係太想換
最憎整車 所以research左一段時間放棄BBA
見到附近有兩三間專整BBA就知咩料
唔係冇野整 起馬冇手尾+零件平 任何一間修理廠都得掂
我真係未見過專整日本車搵到食 (dealership除外)
Honda 1.5T 咪又係要整
2.0 NA就好
咪係
雙田點會有手尾
邊會有咁多嘢壞
唔買雙田= 比人笑
簡單嚟講係 theta l4引擎有問題 啲細車好似Rio accent 同埋 soul 用嘅冇問題 姐係1.6L 果啲 嗰啲你搵到先算
明白,所以睇返邊啲車係Theta II engines (GDI)就避開,例如Kia Sportage (2010–2021)或者Hyundai Elantra N (2021–present)或者Santa Fe (2012–2020)、Sonata (2009–2019)之類?
大致上就係咁 佢係啲v6都冇問題
所以V6 GDI都ok,例如2016 Hyundai Genesis 3.8 V6
呢啲車都冇問題 基本上就係韓國四缸車要避開 第二嘅ok嘅
麻煩晒,咁避開四缸就算
有冇巴打用緊 Michelin cross climate 2 ?
Costco做緊promo,想upgrade 我架 civic既 stock tire. 我住溫哥華.
揸SUV擺貨求其掉晒入尾箱就得,sedan要慢慢玩倉庫番,大件啲嘅嘢又要擰啱角度先出入到,慳嗰幾千要就住架車嚟用
WRX
揸Truck擺貨求其掉晒入Bed就得,SUV要慢慢玩倉庫番,大件啲嘅嘢又要擰啱角度先出入到,慳嗰幾千要就住架車嚟用
咁搶口佢仲點駁你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞