加拿大車主討論區 (12)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔洗理條假膠乜都駁一餐 懶係世外高人咁
全部算係易整 好過換control arms 水箱漏水呢啲煩野
條敗走傻鳩
control arm 杯士我都換咗
行爛路架車就散咁
不過依啲損耗野冇計
Toyota 難整極有限 最少零件平 通街都識整 你搵架bmw都要搵German mechanic
都係嘅 叫做不幸中大幸
啲件都有oem
我相反,Mazda 內籠比同級真係靚一個馬位,望到好c服
Certified preowned?
唔係,private seller
我記得之前有巴打講過SUV嘅優點主要都係空間大啲好坐啲又放多啲嘢(尤其滑雪)、車身高啲視野好啲同落車對腳唔使屈得咁辛苦?
空間大d-yes mostly
好坐d-not always
放多d野-yes mostly
車身高-yes
視野好-睇design 有時A柱都可以好粗阻住
上落車唔洗屈-yes
但揸起上嚟係咪sedan/hatchback爽好多
in general
sedan&hatckback過灣係定d
行highway風阻都低d
實際上要睇部車suspension setup
明白,麻煩晒
反正大部分時間都係得1-2個人,如果唔係特別鍾情於suv,單純想要一架車代步嘅話,感覺上一定係sedan/hatchback好啲,一嚟用少啲油,二嚟車價平啲,維修保養又平啲
維修保養平d 其實唔一定
有大緊係買大嫁啦 唔通又係皇帝都係訓一張床咩同埋層主又唔係買車拎黎飛
第日屋企人過黎黎拎多個 gip都放唔到就拎黎搞
唔通話一次半次,租車接佢地囉
搭單問下2010或之前係現代同KIA都ok?
但感覺上為咗一兩次接送/滑雪而畀貴啲好似唔係好抵咁
未換gdi engine 嘅韓國車都冇powertrain問題 不過細引擎用timing belt 咪數低嘅通常冇換
最起碼同一性能嘅車好似Hatchback平啲?我見大家話CX30係3嘅升高版,一個28k一個25k
原料用多左,貴啲都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞