加拿大車主討論區 (12)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
所以我冇諗過賺,但會唔會2年之後賣咗佢可以夠cover 同call兩年車之間嘅差距
你鐘意啦,架車你揸既 你唔好拎車後話後悔就得
相比轎車而言,優勢也很明顯,首先,SUV車型底盤高,有利於發揮“發動機下沈技術”,簡單來講,當車輛發生激烈碰撞後,尤其是我們看到的一些大貨車擠壓家用車的場景。
這種情況下,小車頭部的發動機受到擠壓之後很容易被擠進駕駛室,很可能對前排人員造成損傷,為了盡可能避免這種危險,就設計了“發動機下沈”技術,當碰撞後,觸發發動機下沈裝置後,發動機會下降一定的高度,這樣即便擠進駕駛艙,也可以減輕對乘客的傷害。

從這一點來說,轎車底盤離地太低,不利於發動機下降,加上車身本身偏低,車身空間小,遇到碰撞擠壓後,潰縮空間小,一旦發動機被擠進駕駛室,產生的傷害將大於SUV。

不管是看到小車追尾大貨車還是大貨車追尾小車,吃虧的很大概率都是小型轎車,車身尺寸小,有的直接被擠進大貨車底部,相比而言,SUV車型的情況會好一些。
其次,SUV車型車身尺寸大,整車偏重,慣性也越大,如果與小轎車相撞,正常情況下,吃虧的很大概率都是小轎車。

對於小型轎車來說,車身偏輕,發生碰撞後,二次事故中,轎車翻滾、被推行位移的距離也會比SUV遠。

美國公路安全保險協會(IIHS)曾對轎車與SUV兩種車型的事故發生率與是事故亡率進行了科學的統計,其中從2017年的報告數據來看,每100萬輛SUV車型中,事故死亡人數為21人,而轎車的在整體死亡人數為39人。
不如你講吓點解揀呢架?
Honda civic hatch 同Subaru Crosstrek 啦
Crossterk 好似唔係 sedan
sedan黎黎去去都係得嗰幾架大路野
Honda civic accord
Toyota corolla camry
Mazda 3 6
韓仔 sonata elantra
最多計埋vw Passat 同 掃把佬 舊Impreza

自己上官網睇尺吋最清楚
Lift高左既Impreza,你話佢係乜咪乜
你話佢係suv佢就唔反架喇
揸落完全唔好揸呢
外型又唔靚仔
咁你唔買架七人車?有大買大
Suv只能代步 完全無揸車體驗
諗緊直上 pick up
買架full size啦
Mazda 3 Corolla果啲後面比狗坐
https://youtu.be/8nZh7A7qTPo?si=cde4OQHBvF5_H0cE
可以參考下佢咁連買pack 蛋都要揸架pickup 出去買 都咪話唔過癮
pickup唔夠架
一大班親戚探你唔通又租車咩
直上雙層巴士啦
都諗得過
覺得suv醜咁得未
覺得點唔好揸法?
外型各花入各眼啦,我鍾意佢夠解約
Full size sedan? 有呢樣野?
Lexus LS嗰類?
E class 果種長sedan
個尾箱分分鐘仲大過suv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞