加拿大車主討論區 (12)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁如果單純代步,但求安全同平啲嘅話,買sedan/hatchback好過,同一個價可能重可以升一個trim
安全既話suv 會安全啲(唔係講撞擊測試)

你諗住買新車定舊車?
G2新手,我諗都係買架三田/現代/Kia舊車算,有咩事都冇咁肉赤,等有一兩年駕駛經驗保費低啲,利率又低啲,多返啲供應唔使俾sales撚再lease新車
我見suv重心好似偏高,操控起上嚟好似冇咁穩陣?不過視野大啲應該都有幫助
唔講撞擊測試咁suv邊忽安全d
想換24 santa fe hybrid,唔知有冇咩問題
吓 你fake news啦 我哋雙田無嘢整架喎
可能買左冒牌雙田真雙田唔保養都唔會壞
放gip嚟講sedan 又唔一定輸比SUV喎

試過接兩個人 sedan 個尾箱夠深可以打直放兩個gip 再sip 曬啲大袋 然後尾坐再疊多兩隻gip

滑雪又係 除咗試過有fd 條ski長180搞到要摺凳之外其他野都係一樣可以掉曬落尾箱
咁計的話,不如你將供保費 finance/ lease 油錢果$1200去call Lyft 啦

一個月 north York 落 down town 當$25 蚊一程,$25x2x5x4=$1000,你日日返工 call 車落去仲平過你買車
你放埋 gip 去尾座咁屋企人坐邊?
比錢佢搭 Lyft 返屋企?
剩係計開支其實你冇錯不過既然問得sedan定suv二選一,咁即係想自己揸車,點解要畀第三個選擇出嚟為駁而駁同埋我finance完之後唔係會擁有多個資產咩,叫足5年lyft我擁有啲咩,過千個好評
有時候有啲野唔夠大就唔夠大 點解唔一開始買架大啲呢 未計 sedan 上highway 狂中太陽拳尼啲野
你拎 ux / Corolla cross 同 sedan 比?
你都識講買得車仲計乜少少錢
明白,最起碼call車嘅錢係一定拎唔返,而買新車兩三年後even得返5成都叫可以同保養維修打返個和,咁變相總開支唔一定多過call車好多,但就有更多體驗

想問下有冇咩trunk大嘅sedan推薦
四五千都係錢
4000蚊五年除返開一個月70左右
保險,油,parking 都要錢
夠我屋企人每兩個月探我一次嘅來回機場call車錢
講錢就話體驗冇價
話更好的體驗就講返錢

Call 車錢只係同 保險油parking 錢打和,車價就幾年後另外豬四五成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞