森美女兒考獲44分成IB榜眼森美育兒法:教女要寵上天

485 回覆
279 Like 108 Dislike
你真係勁,兩句說話已經令人聞到你陣寒酸除
自我介紹都唔使已經知你幾垃圾
咁香港d大學本地生夠多過外地生啦(學士課程),咁你又覺得唔公平呀on99
有咩問題?原生家庭既習慣行為影響人一世

貪曾做到特狗都要屈人送皮蛋鹹蛋啦
但大部份狀元都係來自名校,即係屋企有錢;而屋企有錢可能係因為父母本身資質都好,所以搵到錢、又識教仔女、幫佢哋鋪路掛
佢話佢財自咩?
最後揀個公屋仔,一齊搭巴士返屋企
你條撚樣不如出b站搵下河南高考啲片再喺下面留言同佢哋交流下咪知現實係點

好過你喺到ff鳩吹

有時係講慧根
我話你聽
將一個人嘅所有嘅物質技能撇開佢
就係最原本嘅嚟

即係好似光榮出嘅三個字咁
嗰啲技能值呀乜嘢奮發不屈…忘了
即係話你本身係有傲氣,求知慾強,貪生怕死etc
呢啲嘢就會遺傳到下一代
即係話你嘅另一半如果係廢物嘅話
有一半機會佢都會係廢物

如果你後天學得好乖
但你本身你嘅個性係有偏激或者陰暗面
咁你個仔有機會有

所以睇一個人千祈唔好睇佢有幾多財富有幾多成就
最緊要睇佢原本嘅最原始嘅個性
正評俾ching認真討論
你跟地區唔係跟能力本身已經好撚唔公平啦係咪呀?
你咁嘅邏輯能力,好難怪你會講得出大陸高考係全世界最公平呢啲說話
遠嘅唔講, 淨係日本仔都公平過大陸,每間大學自己出入學試卷,冇地區歧視,入唔入到睇份卷
結果係咩,人地日本仔係咁出諾貝爾獎得主,大陸想出一個都難,啲錢比人利益輸送走曬
你講緊乜嘢呀你睇返自己寫乜啦
兩公婆有道德
三個裏面有兩個極之不道德
每星期都被到得一次
阿爸阿媽開教會
咁都冇到得冇正確觀念
有錢最重要,然後就係父母由細到大點教啲仔女 要教到佢哋有錢都要努力讀書,都唔易
冇問題㗎, 有問題係佢身份同發布平台姐
讀聖保羅男女中學

以我印象 非富則貴 靚女特別多過ssgc, 其他旗袍中學
考個制度唔一樣呀on9
依家你個類比係,大學收港島人多啲,收深水埗人少啲
女權?
我都有信心 就算條友老豆好撚有錢
佢都係會好似宜家咁
不嬲都講,有錢既直接讀IB,神科任揀
冇錢既讀DSE,拎個2x分,讀下東華MU醫療都夠做,讀牙醫獸醫,醫生就難d
認命啦
不過條友態度好閪
講緊公平,唔係話冇人入到
要用一個高本地人好多既分先入叫公平?
Logic去左邊?
果幾間重點大學係用國家錢而唔係當地政府錢
但當地戶籍既人有分加
變相你一出世就俾人扣左分
咁唔係不公係乜?
估唔到,終有一日,連登仔認為收本地生多過外地生係一種不公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞