森美女兒考獲44分成IB榜眼森美育兒法:教女要寵上天

485 回覆
279 Like 108 Dislike
父權主義

不過我認同
財政來源有關係嗎?邊個出錢多邊個話事?

第一大原則係收本地生名額要多過外地生,有異議嗎
出嚟做嘢唔係睇你做嘢能力
係睇你打關係能力
你以為大學睇成績收生公平公正
實際上有錢人後代都有後門走(特別係醫科)

可憐嘅平民學生以為自己真係技不如人
甚至基因唔好
有呀,名校資助多,大家都係交通大學,西安交通大學比起上海交通大學個funding少好多架。但你話高考係全世界最公平考試,既然係俾全國考生靠實力考自己心儀學校,點解要按地區分難度?

大家都係中國入面,點解要分本地生外地生?

依加你仲認為高考係全世界最公平嘅考試嗎?

你呢d垃圾,討論一個話題嘅能力都無,都唔方讀得多書
咩叫榜眼 ? 肉眼就知
SPCC=聖保羅男女中學
屌你老母貼成績啦 4A1B仲係到9up
其實香港都類似
我個女係深水埗區讀小學
中學升其他區(例如我女想報九龍塘區)會扣1成分
真,父母有錢,唔識教都可以俾錢人教
1.全世界大學俾本地生名額都係要多過外地生,係呢點上無邊個比邊個公平問題

2.大陸高考主要係計即場考卷評核,家長操作空間少;相較其他地方,project 功課 比賽 個人portfolio ,乜狗屎垃圾都計分,家長肯俾錢,完全可以請顧問協助子女完成,未入考場已領先其他人幾個身位,公平性從何體現
學你條撚樣係連登9up咩
一睇就知叻女
個post 一陣酸味
兩者有關係。
比起冇資源,有資源事實係唔洗咁多「努力」。
學英文就係一個好例子。
森美大哥 柒到
有錢就有資源培養架啦
愛因斯坦 愛迪生都係窮㗎喎
二世祖大把,有幾難
Cls
愛因斯坦老竇係開發電廠㗎
Edison 屋企最小係中產
Elon musk 老竇喺南非做工程生意

做吓功課先啦
戶籍加分呢樣野已經收咗你第二點皮,同埋大陸升學制度其實遠遠比我地依家討論嘅要復雜,仲有學區房等等,即係政府迫你買樓先有得讀某啲學校,成個system嘅設計就係迫害害窮人

另外想問下你點睇日本仔大學自己出入學試卷冇地區歧視呢樣野,入唔入到睇份卷,同大陸學制比較一下
直接去外國講啦,仲補習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞