森美女兒考獲44分成IB榜眼森美育兒法:教女要寵上天

485 回覆
279 Like 108 Dislike
冇資源嗰啲冇付出過努力?
你又點知麥記執緊餐嗰個付出嘅努力冇大過森美個女?

你呢啲扮清醒撚日日話有錢有資源嘅人都要努力
呸,大把失敗嘅人都好努力啦,冇錢冇資源加埋冇運咪又係衰
唔怪得老鳳ta個啲拉之前都惡到咁耐
你知道唔知道,有人暗戀你個女
其實都唔係
我有個同事四川人,高考成積幾好最後去咗清華
讀得書自然有出路
你呢個回覆都承認咗家庭同資源係幾重要啦
死白卡以為自己好醒
森美經常都有提下育兒秘訣
有時都有媽媽聽眾打上去問揀校揀科,森美每次都解答得好有道理,言談間聽得出佢真係有睇過育兒書唔係鳩吹,仲係好識教個隻
加上佢自己會考都26分名校出身,仲要公屋長大,基因都有返咁上下,之前仲做過中大客席講師,佢老婆就有家底
所有野加埋唔難明佢兩個仔女點解咁叻

無提到嘅係佢個女係天生勤力自動自覺讀書個隻,但係佢個仔喺香港成續麻麻,之後轉佢去英國就突飛猛進,返黎做醫生搵錢,醒到唔醒
回覆得好 正評
你就算吧啦
老豆老母無錢真係註定大半生無運行
你唔係有錢人子女就咪扮哂嘢睇穿哂佢地思維啦
你咁又誇左d
有無錢都要寵...

你要寵到佢唔會出面人地對佢好少少就當人係好好..好人
你睇成個post 有唔少講緊
核子反應爐都識整添 佢地覺得太低難度
講真就算泵水比你去讀IB,
家庭教育淨係識拎仔女同人比較,
拎99分就問你點解唔係100分,
有時間就叫你做多啲練習,
課外活動係垃圾,

你一樣唔會有自信、眼界同成績,
偏偏華人父母上一代有冇錢好多都係呢種
渡劫失敗
萬中無一 ,呢類人出身後會極度自私自利
森美本身自己都係屋邨仔靠讀書轉校,
喇沙中大grad,佢一定唔會俾啲子女讀書差
得極少數科目有2%以上拎到5**
大多數都係1%左右甚至仲低
Ib後門狗 得啖笑
睇樣先啦下嘛
個女咁既樣 頂多比MK中出
大住個肚都要全家養埋MK
仲咩要求高 睇下個女咩樣先得唔得
唔一定
呢個真,身邊破碎家庭尤其老豆唔生性嘅女性朋友
好容易就戀愛大過天,一係就極自卑,就算有好男仔都要做恐怖情人check住晒,有啲就好快同人同居,轉個頭又比人中出即飛
臺灣人咪係
用呢D黎引臺灣個班後生去支持統一
財自仲搭經濟艙?連登真係好多癲佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞