森美女兒考獲44分成IB榜眼森美育兒法:教女要寵上天

485 回覆
279 Like 108 Dislike
森美呢d聰明人有晒規劃
教到個女咁叻真係一啲都唔出奇
講起就想再投多次
幾時開始狀元叫學霸?
以前學霸係恰人嗰啲
靚過麥明詩放榜個樣
一個伯樂 勝過萬匹千里馬
其實呢單監製最大責任啦
無佢肯會出到街咩森美小儀食死貓先慘
佢好識點樣發掘自己仔女潛能
成個post淨係睇到一班窮撚好酸
有錢培養依啲都係好基本姐
再上去有幾多uncle開公司比個intern位你做
幫你搭路去上流社會搞生意
果啲先係真章
仔要嚴啫,無話唔投放資源比佢喎
正常係投放落仔同女嘅資源都要一樣,但森美講仔要哦,女要寵,佢有佢嘅道理啦

但係我認同教仔同教女嘅方法係有少少唔同嘅,亦都應該要唔同
唔係講緊資源喎
講緊成長經歷喎
男仔由細到大嚴所以普遍會講道理
但女比人縱慣哂 經常出到社會都會要人讓佢地
亦都造就左點解香港咁女權同埋香港男仔咁軟弱
依啲post最好睇就係啲留言

酸縮味仲勁過葵廣啲螺螄粉
另外想請教下點解教仔或教女應該要唔同?
好多cases 其實係
父母基因/眼界決定下限
子女自身決定上限

窮撚家庭要追
要由好撚低嘅下限去追上去

家境唔駛好好
望吓身邊
唔好話家庭俾咗咩個子女
唔好拖累子女扯後腿
已經好過8成人
怕孩子不回來就唔比去留學
真係自私過閪
唔明點解要刻意抬高一個人,再尊稱做大哥
人人睇法唔同,睇你想培育出點樣嘅仔女

我覺得亦係點解父同母有佢嘅天職所在,父親必定係女兒將來搵另一半嘅指標;母親某種特性亦會係兒子擇偶嘅條件,心理學嘅嘢唔多講,即是而家講幾多LGBT都係假,男人同女人腦嘅構造同運作天生就唔一樣,所以要因材施教

At least華人社會你唔會去寵個仔,因為佢將來要孭起頭家,細個就培育佢要有毅力有擔當呢啲唔係壞事
講寵個女亦唔一定要溺愛,節日送下小禮物,管接送呢啲都唔太過份,女兒我會比較着重修養、品味同眼界培育

教育方面投放嘅資源要一樣,最重要係細路要覺得被愛,要因材施教鼓勵佢哋多嘗試
其實識教嘅父母就唔會俾仔女感受到偏心
亦都唔會過分極端
重男輕女一樣錯
森美會考 25 分
AL 1A 5B 2C
本身已經係神人基因
AL讀八科咁勁,狀元最勁都係讀6科咋喎。
就算做仔女的想發憤向上
想要求取學習資源時
要浪費幾多時間同窮人父母或者窮人思想父母作無意義、無進展的爭論
所謂時也命也
一切都係命
簡單講你就係支持男人搵錢 女人係屋企做花瓶依種說法啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞