[首訪南半球] 露營車玩轉新西蘭南島8日遊

246 回覆
50 Like 10 Dislike
Christchurch hornby 開Pak N save?
用地熱水煮蔬菜同肉有陣硫磺味
點解樓主咁有錢又咁多假,可以去旅行去咁密
蕃茄貴冇錢食唔知味道
同行人士意外骨折,發現原來個2舊幾水visa,
NZ包曬你意外醫療費同手術費,計返都十幾萬hkd
咁就無喇喇去埋Invercargill幾日
ok 易頂過三十幾度
睇左露南半球
留名
正,留個名
大概5點鐘終於去到Lake Tekapo我地今晚嘅住處Lakes Edge Holiday Park 首先要去reception check-in 攞門口密碼營地地圖同泊車位置(Source: google map)

今次book 咗一個湖邊嘅泊位 雖然一晚要港幣500 但完全係超值

由於即將日落 所以泊好車就立即衝去湖邊影相

應該係幾日前落過雪 所以湖邊除咗有非常多嘅黃葉之外仲有殘雪

終於明白水平如鏡呢個成語係點解

Lake Tekapo 可以見到好多野兔跑黎跑去

做司機當然有優待唔駛負責煮飯 而趁佢地去咗煮飯嘅時候我就去咗入油 露營車非常食油今日揸咗351km 油缸已經見底 入滿一缸油大概係港幣775 左右平過香港好多 不過似乎新西蘭嘅油槍設計有啲問題 當佢彈槍嘅時候啲油已經射曬出黎
假期不足 冇辦法
你之前去過咩地方
會唔會係咁
你兩個應該要去驗下眼
我覺得4月中打後都適合去 5月就秋天景色為主6月就多啲雪 睇下你鍾意邊樣
我都冇食番茄 唔知味道
好慘 估唔到個visa 有用 佢係即時free 定要事後claim 錢?
錢我真係冇 但假我認係我係多 今年會去多兩次
會唔會係對健康有益所以用地熱水
冇錯就係Hornby 你都去過?
直接行出醫院,唔洗比錢,但要簽張唔追究間舖頭既紙
但藥就要自己比,$200hkd 2星期藥好平
我係NZ, 上年我都係租咗caravan去南島玩咁啱都係去hornby間pak n save入完貨先走不過我係租長車(benz嗰部),幾好玩
我個人認為係烹飪技巧落後,就地取材
追究間舖頭係邊間鋪頭?
Paknsave 真係平好多
長車難唔難? 我第一次唔敢揸咁大部車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞