[首訪南半球] 露營車玩轉新西蘭南島8日遊

246 回覆
50 Like 10 Dislike
大家好 話說小弟由出世至今都一直喺北半球生活 而去旅行都淨係去北半球 趁住而家出黎做嘢儲到少少錢就想去一次南半球旅行見證一下細個嘅時候physics 老師話南半球嘅廁所沖水係調轉究竟係咪真 本身首選係澳洲 諗住趁4月放block leave 喺去日本之前去埋 但由於旅伴話唔得閒 所以就改期去到5月中佛誕假期去 但1月尾我喺fb 見到新西蘭航空做緊優惠$6000 都唔駛 於是就決定改變計劃去新西蘭呢個羊口仲多過人口嘅國家 至於澳洲就留返下次先

詳細行程如下:

Day 0 (10/5): CX113 去Auckland
Day 1 (11/5): NZ547 去Christchurch 半日遊 住: Christchurch
Day 2 (12/5): Castle Hill & Mt John Observatory 觀星 住: Lake Tekapo
Day 3 (13/5): Mount Cook 住: Wānaka
Day 4 (14/5): Arrow Town & Queenstown 住: Lake Tekapo
Day 5 (15/5): The Church of the Good Shepherd NZ554 返Auckland 住: Auckland
Day 6 (16/5): Auckland 一日遊 住: Auckland
Day 7 (17/5): Waiheke Island 住: Auckland
Day 8 (18/5): NZ81 返香港

新西蘭遊記喺連登上面唔算多 所以喺開始遊記之前同大家分享下唔同資訊同洗費俾大家參考下

簽證

同去日本/韓國/泰國等等嘅亞洲國家唔同 除非你持有嘅係澳洲/新西蘭passport 否則去新西蘭必須出發前用佢嘅apps NZeTA申請好簽證先可以出發 費用係NZ$23 除咗簽證費用之外仲要俾環境保護費NZ$35 簽證嘅時候一齊俾埋

大家喺app store download 呢個app 嘅時候務必要小心唔好down 錯其他app 我一開頭就係down 錯咗去到俾錢嘅時候發現價錢唔啱先知自己搞錯咗 另外最好出發前一個禮拜就就好搞到個visa 上網見過有啲case 一個禮拜都搞唔掂

機票

前面有提到 當時新西蘭航空做緊優惠$5955 來回仲送兩程內陸機包23kg 行李 即係話除返開每程$1500 都唔駛 咁樣嘅價錢真係分分鐘坐Hkexpress 去日本都唔得 所以呢個價錢真係好難令人唔心動(但我睇返以前香港航空有飛Auckland 嘅時候價錢係更平) 新西蘭航空同因航有做codeshare 所以我地去程揀咗國泰方便放工後直接上機 而回程因為小弟未坐過787 同想試下全球最安全嘅航空公司所以就揀新西蘭航空

好彩有把握到優惠 第二日再睇已經加價加到9千幾
露營車

過往喺日本比較多嘅都係私家車自駕遊 今次黎到新西蘭就想試下露營車 不過小弟第一次揸唔敢太搏所以只係揀咗Toyota Hiace 呢隻size 嘅露營車車內空間當然就不及Star RV 但勝在泊車唔需要搵特別泊位 今次我地揀咗Jucy 呢間公司勝在夠平 4日嘅租金每日只係NZ$122.84 小弟第一次揸咁大架車再加埋好多山路所以買咗全保 每日NZ$55 總括黎講4日嘅總租金係NZ$757.83 除返開3個人都算幾抵 可能好多人會問揸露營車要咩車牌 小弟得1A 牌都可以揸 我喺佢個官網做好check-in 影咗自己嘅車牌上去攞車嘅時候直情車牌都冇睇過

住宿

承接露營車 雖然可以訓喺車入面 但夜晚都要泊入campsite 沖涼煮飯同最緊要就係駁電 5月中新西蘭嘅夜晚尤其南島普遍已經低過5度 如果冇得插電開暖氣應該會凍死 我地有兩晚住喺Lakes Edge Holiday Park 一晚NZ$105 另一晚就住Wanaka TOP 10 Holiday Park 晚NZ$85

至於Christchurch 1晚同Auckland 3晚就住返酒店 估唔到Christchurch 係最貴

成個trip 除咗喺Christchurch 搭巴士之外全程都冇用過現金 所以如果大家想唱錢去少少就夠 至於匯率就大概係1對4.7-4.8左右
一開波就live左
推po留名再睇
Lm
好有心機
呢個行程chur到爆炸
LM 抄行程
不過過幾年先去
啱啱去完返黎 留名😎紐西蘭真係好正
Day 0 (10/5/2024):

喺日本返咗黎唔夠一個月又有得再飛 疫情期間暫停嘅機場站市區預辦登機終於喺2月恢復(而九龍都終於喺6月恢復) 所以今次嘅旅程可以好方便咁喺屋企樓下坐巴士黎到香港站check-in

但唔知係咪因為我張機票唔喺國泰網站買同涉及到轉機 自助機show 咗error 唔俾我check-in 但好彩隔離有個職員即刻帶咗我埋櫃檯搞 而最後搞咗超過10分鐘都終於搞得掂 佢仲同我講正常呢種情況下會請我去機場先check-in

Check-in 後係咪就即刻上機鐵? 當然唔係我實在諗得太美好 今日係星期五所以要去返工 但幸好lunchtime 可以去新景園咖喱小廚買一個超好食嘅咖喱豬扒飯外賣 不過呢間嘢算加價加得勁 我2021年第一次食嘅時候係$48 今次買已經去到$55

努力工作直到7點快快手send 埋個放假email就逃離公司 前一日check 咗7:30 有車所以就跑去機鐵站上車

今次喺klook 買飛 $99其實都幾貴

住喺九龍東嘅小弟其實好少機會坐機鐵 24分鐘去到機場又真係幾快

由於朝早已經check-in 咗所以可以直入禁區 老實講我覺得因航用6x 閘口絕對唔比Hkexpress 用20x 號閘口好

網上Check-in 嘅時候竟然發現可以劃到40行(但只限國泰會員)

長途機有咁嘅legroom 真係好正 而A350-1000 我覺得算係因航現役機款當中張凳最舒服

晚餐係豬肉飯都唔錯 但佢個前菜我就真係完全唔識欣賞

另一款正餐就係雞肉薯蓉 另外雖然今次長途機恢復返派大師雪糕 但朱古力味就真係唔算太吸引

近排因航香港出發嘅推出咗蛋撻 最鍾意試新嘢嘅小弟當然要嗌黎食下

佢即叫即翻熱所以都等咗頗耐先有得食 雖然網上講到好伏但我覺得以高空三萬呎嘅水準黎講都算唔錯 熱辣辣真係加咗好多分

半夜飛機除咗可以睇到星空之外仲可以睇到黎明嘅破曉時份

雖然legroom 好足夠但成程機氣流頗多飛得唔太舒服 結果成晚幾乎都訓唔著 更甚嘅係食完個蛋撻開始暈機仲想嘔

早餐只係食咗幾啖 冇乜評價
琴晚睇完西德大戰太眼訓直接訓咗 啱啱有新update
我去啲地方冇你咁冷門
今次準備嘅時間遠比去日本長 所以希望可以講多啲幫到大家
第一次去難免好貪心想去多啲地方
留名待J
新西蘭真係好正絕對值得去
你去咗幾多日去咗乜嘢地方
好慘張床拉唔到出黎?
如果第一次去新西蘭,大概去五日,有邊啲重點地方可以去呀?
淨係飛去queenstown 唔好搞咁多野
可以去一日wanaka 1 日qt 1日milford
好!唔該晒。咁我可以睇下呢幾個地方有乜玩同睇。
你要玩x game 既 qt 可以skydive 冬天有得滑雪
milford sound 就係去到坐船睇風景( 基本上一來一回都一日)
wanaka 就可能睇個湖?
可以skip Milford sound,留係lake tekapo 睇星好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞