[2024 #13]連登巴膠祝賀七一口岸線繼續好生意專區

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
【#大埔巴士事】 72K 週日正式加密班次 九巴:逐步加班 未來將成區內首條全電動巴全日線
Bus 72K frequency to improve starting this Sunday, set to become Tai Po's first fully electric bus route in the long run

隨住富蝶邨居民陸續入伙,來往富蝶至太和嘅 72K 線將會加班,並於富蝶巴士總站啟用當日(7 月 14 日)生效。

根據九巴公告,日間班次將由 15-20 分鐘一班加密至 10-15 分鐘一班;週末班次亦由大部份時間 20 分鐘一班加密至 15-20 分鐘一班。消息指,其實呢個禮拜九巴已開始加車行駛,而九巴方面向我哋透露,72K 客量上升速度比佢哋預期快,隨住更加多人入伙以及習慣接駁太和站,班次將會繼續加密。

https://www.facebook.com/share/p/maBzFdWA5dAHNYr4/?

@袋套永恆
有人肯跟再算 呢啲on9野唔跟足唔通炒魷咩 咁缺人
講找數點可以唔提907D
呢條應該拖到永遠
仲要而家西隧咁塞
今日又喺粉嶺站搭79K去香園圍

沿路行行停停, 埋站 埋足咁多個 , 坪輋路單線雙程, 再加上車長唔會踩到超過50 km/h

用咗四十幾分鐘
車長應該都渣到無癮
用電巴錯撚晒 區內線用綠蛋咪得
大家好
有冇掛住我

234X樓下企爆咗,啲魚落唔返去
厹表示仲有減班空間
https://www.facebook.com/TransTP/posts/pfbid0MPbC6zFPaaCVQU56uHihQVrVj66n3FmN6AH3SVaFYqH3sV8YYL5TMgDRPmj4Tk5ul
1️⃣ 問題一:點解 271A 朝早開車時間咁晏?
271A 富蝶邨開出時間為朝早 8:30,同我哋一般理解嘅返工繁忙時間存有出入,呢方面九巴就解釋 271 比起其他相近性質路線,朝早客量高峰比較遲,相信係因為去油尖旺返工嘅唔少係零售行業員工,導致 9 點左右客量比起寫字樓返工時間更多,所以就將 271A 的開車時間擺到 8:30。
2️⃣ 問題二:點解 74 一出富蝶就收平啲?
呢方面九巴就解釋 74 同 271A 屬於投標得來嘅路線,決定全程車費時有一定標準要跟從,唔可以太高(法例要求)之餘亦唔可以太低。九巴就幫兩條線係富亨或那打素設置分段收費去紓緩返。
埔交 check 返九巴法定車費表,發現兩條線都係收緊緊貼上一個里數等級嘅全程收費(例:74 全程行車里數約 30 公里,收 $14.6,根據等級表佢最多可以收 $16.2,而上一級即係不超過 25 公里嘅路線最多可以收 $14.5),同以往譬如 96 呢啲路線嘅做法大相逕庭。所以係唔係真係里數問題呢?咁點解其他大埔線又唔可以加設更多分段收費呢?呢個我哋就冇問喇。
3️⃣ 問題三:傳聞中有現有大埔出市區巴士線延長到富蝶邨,有冇料爆?
早幾年巴士路線計劃已落實 272P 設立特別班次來往富蝶同葵興(經長沙灣)。同時,九巴確認正爭取緊運輸署批准將一條既有的全日大埔出市區路線延長到富蝶邨,希望提供更多選擇畀富亨、富蝶居民同時亦可以改善有關路線嘅營運狀況,不過目前仲決定緊延長路線會係點樣行,但肯定嘅係一定會做埋富亨邨,來回繼續行經原有總站,而且唔會因為延長而加價。(小編按:其實大家都應該已經知係邊條同埋已經可以喺一啲站牌上面見到端倪 🤫)九巴爭取可以喺暑假完結前推行 272P 同上述九龍全日線延長計劃,希望邨民喺開學前及早適應,而過海線嘅改動就暫定喺新學年落地。
https://youtu.be/zUdqZCq6BLg?si=sDS2Ae96knRpJsYa

分手線 969
我都想知邊個諗出嚟
佢想講long d,咁要全日嘅又真係得969
23同HKU又真係好有淵源
當年個個都搭佢落金鐘駁鐵
厹:再嘈234x 全線電床
翻譯: 老九真係好撚想搶96
但74甚至49 49M其實預左輸, 點知對家標都唔撚入
1️⃣271A下年上RPP斬左去算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞