八達通App將會監控Android裝置上所有App

293 回覆
357 Like 18 Dislike
馬會app裝到用到無問題,完全唔明點解咁多鬼才自己試都唔試吓就一味做喪屍
道高一尺,魔高一丈。
An機咁自由
啲idog真係恨唔到
因為樓主個標題寫得太juicy
人地apple已經開放比第3方機構可以check佢地係咪有遵守private prototcol
andriod機聽都無聽過
無辦法
銀行/八達通要牌,就要聽金管局支笛
普通市民要用app,就要聽銀行/金管局支笛
然後金管局揸旗,係一班垃圾IT吹水佬,咪搞到咁。

職場上,其實要分辨係唔係吹水佬好簡單,呢班人好鍾意一刀切既policy,eg. password policy
仲要有一班真係會鳩裝apk+鳩開權限但出咗事又唔認係自己問題嘅用家
先成就呢個好似好強權+一刀切嘅指引
咁係你隻app做得唔好,公海上幾多有缺陷app,幾多有後門os,如果你隻是是但但就俾第三方app hack到,咁就唔應該推出來
呢樣真
見過個廢老個電話一打開幾百個通知唔關
阻住哂個通知畫面
又裝左勁多幾十個不明大陸apps
權限係Android比
加上d 傻閪俾人轉錢走
再報警 警察開晒記者會
Ma 先逼銀行做野

輸錢咪撚去報警
Ma咪出少d 咁煩既野囉
冇計
現實係好唔完美
set例ban呢樣ban嗰樣俾人屌強權
放權俾人啲人又亂嚟
漏洞又永遠塞唔完
有乜辦法
班A字膊咪又係搵街外consultant,佢地L會自己度橋咩。有彩自己攞,瀨嘢就consultant。
iOS玩封閉俾人屌封閉咩都唔做得
Android玩開放又俾人屌無掩雞籠
所以都唔知應該屌邊個
腦袋是個好東西
真係推人買對家電話既心出哂黎
你而家仲用到其他銀行app應該都用到8仔。8仔只係做其他銀行app一樣既野。
其實唔會
裝得apk嘅人本身就唔會考慮iPhone
仲有prefer Android嘅自由度
如果自己用開嗰個apk真係撞咗銀行app
頂多係棄嗰個apk/搵另一部機裝嗰隻apk
唔會去咗對家
就好似以前root左機就唔俾裝銀行app同玩某d電話game,都冇咁大影響
唔見錢 到時又係揾銀行賠錢
如果佢剩係叫我熄vpn/adblcok 都還好
最弊係佢講到我用邊隻adblock
有無諗過唔係隻App知道你用adblock
而係有同樣嘅懵炳打過上CS問
後面support幫個客check完一大輪先知個客有adblock擋咗request
自此CS就有SOP同樣問題嘅一律叫佢熄adblock
佢嘅app用咗d app measurement / metric / analytics service
而嗰d url load唔到就會搞到其他script都唔到

Adblock會default blacklist咗呢類domain, 話privacy問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞