八達通App將會監控Android裝置上所有App

293 回覆
357 Like 18 Dislike
安卓兄弟又贏
好似要Google 要派API先Check到 唔係個個app有得咁玩
今次an機又行前咗幾個世代,apple撚咸到仆街
但係佢咁強制監視android ,咁即係焗用iPhone 或者 買多個部齋做香港銀行apps
咁即係ebanking d app 都會係咁喎
屌你老味正呀喂
原來而家裝咗個Apps,個Apps可以巴閉到check晒你手機裏面其他嘢
咁咪即係本末倒置,金管咁做就係為咗安全,你就寧願繞過
做嘢還做嘢, 咩嘢叫過多權限? Wechat就要求多權限啦, 係咪要delete? 咁到時又憑乜WeChat可以要咁多權限但其他app唔得要del咗佢?
iOS呢?
Pin啦
金管局好多措施本身就多餘㗎啦

所以最好逼到你哋淨係用銀行Apps就用一部手機,呢部手機淨係for銀行apps 用,咁就大家都好安全啦

不過唔係講緊大家都要經歷科技進步嘅生活咩?一部手機可以處理晒所有問題咩?為咗銀行Apps而開多部手機唔係倒退咩?

唔理嚕我唔知我唔知我唔清楚
黨鐵預咗😑

之前有啲ebanking app都有同樣要求
其實嘈緊嗰啲係咪真係裝咗好多唔見得人嘅毒app
照道理唔係太離譜嘅app應該唔會受影響
點呃錢都未輪到個上限咁低嘅八達通app去就佢啦, PayMe無用NFC就無問題? 咁不如攪實名八達通每人限5張咁咪仲實際
Payme呢
冇人叫你無啦啦開多部機淨係做銀行app, 唔好人講你又講啦
邊L個天才cyber security expert諗呢條屎橋?
sorry睇漏, Payme都要, 唔用An機算啦
咁八達通個app 係咪又要求過多權限
我而家就係屌緊佢哋多撚餘m

人哋好地地用An機,而家你落order要銀行Apps做呢啲嘢

陣間銀行Apps發覺我部機裏面有Apps同佢相抵觸或者相沖,你就要求我可能停止使用嗰啲Apps

人哋咪就怕咗你,特登搵另一部機淨係做你銀行Apps囉

點解要為咗銀行Apps要停用或者剷除我某啲Apps呢?咁唔係先至對於科技發達之下嘅生活本末倒置咩?
佢條code識分係唔係離譜?
公司app都唔係Google play嚟啦
佢地個SVF牌金管局發架
其實條rule只係叫你唔好裝啲唔經google play store裝+拎太多right嘅app
Apple store你想唔經app store裝都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞