八達通App將會監控Android裝置上所有App

293 回覆
357 Like 18 Dislike
親愛的客戶:

由2024年6月27日起,我們將於八達通App的Android版本加入全新的安全措施,以檢查你的Android裝置內是否安裝了從非官方渠道(即Google Play 商店以外渠道)下載的應用程式。如我們偵測到該應用程式獲授予過多的權限,你在此裝置上的八達通 App將被暫停使用,以保障你的戶口安全。

在甚麼情況下我的八達通 App可能會因新措施而被暫停使用?
你的裝置中安裝了來自非官方Google Play 商店的應用程式;及
這些應用程式獲授予過多的權限

我可以怎樣恢復使用八達通App?
檢查你裝置上所有應用程式的權限設置
識別從非官方來源下載的應用程式並刪除任何可疑應用程式
關閉所有使用中的應用程式並重新開啟八達通App

賽馬會App 都唔比裝?
del app算,其實八達通app都無乜用
痴撚線
好彩我分兩部機
自己裝咩 apk 又關佢八達通公司咩事
佢又唔係銀行 app,我話返佢過度監察都仲得
即係迫人用返 Smart Octopus on Samsung Pay 啫
Android 都幾自由,可以俾一個App check到其他app攞咩權限
iOS 就唔得喇,太封閉
八達通公司既行為反映港資公司係幾咁傲慢自大,當人係白痴。
直頭令人諗起2019
你覺得唔係有強力部門要求咁做,佢會攞屎上身做呢啲無謂嘢?
金管局落order
全部銀行都要咁做

這些應用程式獲授予過多的權限

馬會app正常都唔洗比咩特別權限佢
買月票,一個月開一次
an撚最愛比人mon
用secure folder sandbox佢
原本就唔關。就係太多人裝咗啲不知名apk 被scam,金管局要求啲銀行同SVF 做嘢🤭
分別都只係揀比邊個mon住
正常,android 班低端人口成日比人詐騙
咁白痴?

大把玩 日本GAME 唔係經GOOGLE PLAY DOWN
個班人點算?
八達通有HKMA儲值支付工具牌
HKMA要求嚟
買多部機裝八達通App
LM
HKMA要求嚟,銀行同SVF都要做
香港地太多On9 中scam俾人呃錢,結果要全世界就
不如用返實體八達通拍卡算數
其實個App 有乜用, 係咪比無信用卡自動增值既人
用轉數快增值
八達通係拎緊儲值支付工具牌照
係MA管 基本上所有適用於銀行嘅守則 都要遵守
正解但仍然覺得無謂

正宗父母官思維
做咩都係「為你哋好」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞