八達通App將會監控Android裝置上所有App

293 回覆
357 Like 18 Dislike
因為銀行app同相關嘅security真係好重要
講緊係你啲財產
你不如真係自己試過先鳩up啦,佢個security係限制d黐線權限app,而且係無cert果d apk, 唔係你一般play store download到嘅app, 馬會apk呢d係完全無影響,黐線權限係例如要晒你privacy例如sms, phone book, mic, camera等等而且無cert嘅apk,我本身就銀行app+馬會+淘寶app一齊用都無問題,唔好吓吓做喪屍有人講乜帶風向就盲跟乜都話唔得啦
權限多同scam,沒必有直接關係。佢點知個Apps入面點scam users?
FB, ig, wechat 攞盡權唔同唔俾裝?
其實我都唔會所有嘢擺晒喺一部電話度,最好銀apps 個部電話收唔到認證短訊,咁至少唔會一部俾人Hack 左就Total Loss 。
係囉…
An機咁自由
妒忌死我喇
play store嗰啲app叫做經google批核過咁樣
安全性比較有保證

即係如果依家我想裝Facebook
有play store版同網頁down落嚟嘅apk版
我一定信play store嗰個先
講起銀行嘅Cyber security先好笑,而家網上面買嘢又要OTP又呢樣嗰樣,我身邊做IT嘅朋友都響度屌點解咁撚戇鳩

不過咁撚多戇鳩嘅所謂保安設施又點呢?

我曾經響外地工作(亞洲區),好彩小弟有定期網上查數嘅習慣,發覺查數嗰一日嘅前兩日就俾人盜用咗信用卡,條數係幫我響歐洲碌美洲嘅酒店,款項都唔細

我咋咋臨打去信用卡公司講,咁佢都知道我係俾人盜用,即時就凍結咗呢條數,亦都同時要發返一張新卡俾我,又搞到我一輪

之後,我問佢哋點解咁多保安措施之下我張卡會出現咁嘅情況呢?佢都答我唔到,道歉都冇,補償更加冇

呢啲就係你哋呢班銀行擁護者,成日幫銀行講網絡安全重要性,但每天都上演緊俾人盜用信用卡或者銀行戶口,活生生嘅事實就兜巴刮落你哋塊面度
如果你覺得FB就係叫拎盡permission 既話,你都幾天真下
唔係國家接管咗 點進入大陸市場
an機真係有好多唔經appsotre裝嘅app
撇除你唔裝大陸app
都有好多係外國既apk app

因為個垃圾8仔app而冇得用 我選擇Del app
有次我用iPhone 開某間銀行嘅app
但load 極都睇唔到戶口有幾錢
於是我問客服點搞啦
佢就叫我關左block 廣告 app
重講埋app名指名係邊個app

其實iPhone 咪一撚樣會send 我部電話run 緊咩app 俾其他app
自始我先知iOS 有私隱is a joke
出街起碼帶兩部電話,返工計埋公司電話三部
其實真係好好笑,響呢一個科技年代之下
唔搞呢啲security嘢嘅話
隨時爆得仲多添
你咁講,同話成立國安法及二十三條之下,依然有隱藏黑暴勢力,所以唔立法情況會更加差一樣

利申先:擁護香港及中國
PayMe一早check緊
其實問題點解由佢地定義

佢地憑咩講wechat係安全,我另一隻app同樣permission就危險。仲有經play store都唔一定安全,大把有問app上到架

根本只係一刀切斬腳指避沙蟲,唔想經過思考,結果咪退步晒,eg. 之前銀行唔俾screencap,結果啲人咪變成要拎另一部手機影相
其實年中應該大把人開住adblock/vpn入唔到其他app求救
所以係FAQ問題
再唔係望下你個登入/連線記錄去到邊出咗問題
就已經知你用緊adblock
PayMe 都要check,仲已經impl 左幾個月
有牌嘅全部都要做,點解要做你問返HKMA 做乜撚為左防止班on9中scam 而搞呢樣嗰樣
同黃金商場一樣
哩啲專橫、傲慢、唔專重自由嘅作風慢慢滲透到新香港文化裏面

而面對無理不公嘅事,啞忍無奈亦成為我們嘅習慣
wechat安唔安全係google話,唔係佢地話,上咗store同有cert嘅app係冇問題,如果一個app你覺得唔安全你自己咪唔好裝...
HKMA
你就講出咗重點啦

點解金管局有權指令銀行要咁做?
咁做係咪真係防止到個問題?
點解佢哋有權去判斷邊啲Apps係有問題?
其實日常用機有咩App要專登搵APK
淨係諗到
馬會app
香港區冇嘅game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞