衝鋒21算唔算係運動漫畫入面既巔峰?

562 回覆
1273 Like 76 Dislike
高中打海堂已經變超級系
組隊一年 仲要腳傷打止痛針打咗幾場
最後居然休養半年就直接打大聯盟
快槍手基德0.5秒就傳到出去嘅手槍傳球同影山嘅怪人快攻,點樣喺現實生活中實現出嚟?
不過當現實都真係出現到大谷呢啲怪物,已經唔會覺得冇可能
運動漫畫 我要高飛都好好睇 不過無乜人講
講體操 真係睇完會令人想去睇體操
排球少年係我心目中嘅no.1

不過今次想講MAPPA出品嘅「失憶投捕/ 忘却バッテリー」,係一套同排少一樣熱血、一樣憾動人心嘅優秀作品

同當初睇排少時被月島封殺嗰球/ 被日向接到奇蹟一球嘅moment感動到一樣,失憶投捕喺前面嘅篇章埋下大大小小嘅伏線,直到之後一次又一次回收伏線,將人物嘅過去同成長都刻畫得好有深度

一開始以為只係一套搞笑輕鬆運動番,但其實係集結青春、熱血、運動、搞笑、心理描寫嘅一套好有深度嘅作品,切切實實認真打棒球(並沒有超能力)

原作漫畫將每一個角色嘅心理描寫得好仔細,描述佢哋喺各自遇到自己嘅高牆而放棄打棒球後,種種經歷之後再一次面對棒球、重拾對棒球嘅熱誠

正式比賽之後每一局每一棒都好緊湊,當中不乏唔同嘅棒球戰術以及唔同角色嘅心理描寫同成長

而動畫無論係作畫、分鏡、美術設計、聲優到配樂都係一流嘅水準,係MAPPA 出盡全力去做嘅一套作品

運動漫畫顛峰:衝鋒21
運動動畫顛峰:排球少年
單場比賽顛峰:山王vs湘北
原作實力顛峰:森末慎二(我要高飛)
打帝黑前去咗搵瀨那傾計勁有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞