衝鋒21算唔算係運動漫畫入面既巔峰?

562 回覆
1273 Like 76 Dislike
衝鋒21配角刻畫真係好正

賊學班人落後20分就放棄,泥門落後30分仲諗住反cup,睇到

葉柱出場可以溝埋雲水黎講
招完人之後夠膽同個未發育完嘅高一學生講唔會出佢打前鋒 否定一個青少年足球員嘅其他可能性根本係侮辱
其實好正常
葦人咁撚廢
校隊廢人都要讓路啦
何況職業青年軍
一個未打過後防既高一生一年之內甚至講到佢攻守都升到頂級
其實葦人都無頂級過
係靈光一閃姐
窮人版taa
成隊得十零廿個人 某d甚至係由細到大開始操先打得掂你條form 咁佢地轉會你打碌柒?
正常青年軍係一定跟一隊戰術
方便無人果時拉條友上一隊做替工
不過我都好唔鐘意個作者
雖然睇得出佢真係有對足球嘅理解
但佢真係吹得傳控太緊要
佢唔單止boost到隊友鬥志同信心,仲有搞鳩最勁嗰隊令到萬年包尾攞冠軍有説服力好多對面一組到隊明星隊就spread fake news搞到對面一盤散沙,雖然好仆街但係好有用
排球寫實d
衝鋒21 寫到d人有超能力咁
大部分都同意你 但邊有可能招人嗰陣唔講 係b隊唔講 到佢係b隊威完入波先同你講唔比打前鋒
正常青年軍係一定跟一隊戰術
方便無人果時拉條友上一隊做替工

但e+直頭係調返轉 故事係鋪路比福田帶住班子弟兵之後接手教一隊
成套野一隊教練跟本消失左
雖然喜好無分對錯,但你嘅論據好似唔太支持到你嘅論點好多套都係有角色本身冇特別鍾意個運動,但喺練習同比賽間慢慢改變諗法甚至性格,最後愛上該運動
邊止呀仲有美國隊個四分衛,德國隊最出名個個
大和就係接近4秒2,但應該無
美國隊四分衛,德國隊主將都係4.2陸係4.5秒-4.6左右,大和就講過接近光速4.2,但應該係4.3-4.4左右
同埋進都係臥推140KG
真係 月島頭幾集3打3對日向影山嗰時就知佢其實骨子裏係勁好勝 只係比佢哥哥以前打排球嘅經歷影響先賴係成日唔在乎輸贏咁
排少感動熱血場面多到兩隻手都數唔哂
連登之前唔係都有隊殺人鯨咩
套野福田個設定咪又係照抄逆轉監督達海猛,只係一個教聯賽一個教細路
NFL40碼最快紀錄都係快保特0.01秒
75 kg 係 1 rm
唔會夠力拎支槍跑咁耐
好想知排球
日向跳高其實現實有冇可能
佢仲要係無特別練過跳高
即係櫻木咁,打幾個月波已經可以主力打山王咁
超能力就不至於,但就一定係好高天份
超級系同寫實系要分開計先合理
一套漫畫好唔好睇係畫功,構圖,分鏡,角色設計,劇情舖排等等
真實定超級系都一樣可以滿足以上因素
分開計除左做大個餅等自己推嘅作品可以避開其他神作做top1之外
諗唔到有咩意義
日向指高210
跳到333
仲要無點練過
真係可能咩
衝鋒21係我心目中第2
第1係踢出我天地
但我覺得排球最尾輸波唔多唔少都有參考SD
想表達青春嘅遺憾
如果唔係可能會寫佢一路贏到冠軍
其實SD重點唔係人物深度

其實到完果一刻
湘北眾人都無完整既背景交代

你甚至唔知流川三井有冇兄弟姊妹
櫻木老豆當年係咩事訓低,櫻木有冇阿媽
流川點解會鐘籃球
宮城既背景都係近期劇場版先加插,都好明顯係夾硬加,唔係一早有鋪排

主角隊都係如此
更別提其他人
仙道,牧果d都無

唯一有完整成長背景既人只有澤北一個

其實個人對呢點既解讀係
唔係井上唔在意,唔係井上懶
而係無必要
唔洗下下都生老病死交代晒既
呢種留白反而可以令人更加focus 係角色當下既表現同性格
SD 太經典,我諗好難冇參考成份

不過我諗作者最主要想寫嘅係’失敗者嘅故事’.

成套漫畫裏面每一個角色都係失敗者, 但係佢哋會將錯誤挫折當成未來嘅養分, 而佢變得更強大 .

可能展望未來先係作者最新講嘅嘢仆街諗諗吓又好想再重溫排球少年
人物深度唔係知道哂所有背景
係交代到應有嘅背景
有目的地去增強故事性先係深度呀
耐唔耐就會有ES21嘅post
我永遠嘅立場都係
大家覺得好爛嘅世界盃
其實如果你當佢只係一個交代他校嘅去向會唔會睇得舒服好多呢?

好多運動漫畫都係草草交代其他對實戰過嘅對手嘅下文,
但係ES21其實由成個世界篇都係喺度交代一啲比較受歡迎嘅他校嘅下文,
樓上講嘅葉柱、金剛兄弟、櫻庭高見⋯etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞