衝鋒21算唔算係運動漫畫入面既巔峰?

562 回覆
1273 Like 76 Dislike
唔係足球小將先係咩 重製咗動畫唔知幾多次了
Hello kitty呢
40碼同跑完整既100 米用既肌肉組都唔同
如果有睇漫畫
佢有時最尾會解釋個動作係點樣做
同埋話埋你知其實你都可以做到
(無論動/漫畫)高質嘅作畫、分鏡、音樂
拿捏得好嘅劇情詳略分配以及節奏、至到完結篇嘅完成度
風格係非常經典嘅王道漫畫發展,但無太過超現實
無論「主角隊」定「對手隊」都好,對於幾乎每個角色都有較完整刻畫。因此每個角色都討喜之餘,觀眾都好容易搵到自己鍾意/代入感強嘅角色

以上係純粹講「排球少年好睇嘅位」,而唔係「衝鋒21做唔到/做得唔好嘅位」勿對號
睇 睇完你可能中意有個角色叫月島
仲有去到最後再寫返日向呢個黐線佬拯救咗影山

真係睇到哭撚咗
男兒, 足球小將, 網球王子
真 絕對係我嘅top 1
21算係懷舊加分 排球先係巔峰
我睇睇下棄左BL就係因為個個人出場都潔的踏腳石
個人唔係幾鐘意呢種大男主
21會唔會外國仲hit?
始終美足好似無咩日本人玩
4.4同4.2係2個世界,跟nfl紀錄,呢廿幾年跑到4.2x既人得廿零個,咁都唔見少?4.21仲要係今年先出現
除左美國之外咪一樣無人玩
美足得美國佬玩
其他國家玩ruby
但睇返後面其實好撚慘
本庄剩係過黎睇下有無人可以做到自己個仔對手
排球最bug 就係日向
米六走去打副攻 講到佢攔網扣球高度拍住其他頂級球手
全國大賽到打職業時段好似得佢有進步
又講到打沙排打返排球點勁 但現實通常只有排球轉打沙排
其實SLAMDUNK出黎之前日本都係以棒球為主,
當年籃球係日本無咁多人打

睇到起晒雞皮
排球少年點會有機咁都唔贏咩?
依家睇佢個仔開後宮 仲有更衣室
4.4係平均數啊ma
4.4下面一定有足夠數字個平均數先係4.4

咁4.2係可以做到咪即係唔係超能力
佢本身追瀨那果陣已經重心同成個人偏低
加上盲點阿含睇唔到瀨那㩒佢頭盔
只要先手令到佢失少少平衡
仲要由下㩒落去其實用好小力就夠
IC21 唯一可惜係神龍寺同王城用左好多墨水去舖排,場波又勁熱血
結果嗰場之後既對手點勁都好,場波都無對神龍寺/王城咁精彩
世界賽入面 idea 好好,凡人贏唔到天才,種族分別之類 ... 但幾場波同新加既新仔都麻麻地 ...

但呢套依然係我最鐘意既運動漫畫
對比 SD 同 排少,呢套多啲戰術,比賽多啲變化
而且主角群每個都有缺憾,但互相補足
佢既歷史地位無其他代替到,
無佢日本足球未必發展到今時今日咁大

近代好多人都係因為佢先踢波, 當中更有唔少球星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞