日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
美國係焗住研發, 因為比德國搶先做到就真係世界末日
好彩希魔趕走哂堆猶太學者搞到失敗
尾獸玉 可以一炮一條村
一隻尾獸 絕對可滅一個國家

要毁滅世界
一部高達攪掂
佢老味識玩 玩撚晒
福利主義古羅馬就有麵包與競技,真係9up無極限
重睇
Pain先係核彈帶嚟和平嘅代表
呢到寫佢冇官方為製造原子彈道過歉, 但樓主篇文都寫明係私下見受害者時先對受害者道歉
我覺得冇衝突嘅, 佢認為原子彈係必要之惡, 願意為拯救全世界而犧牲兩個城市嘅人, 重嚟一百次佢都會做同樣選擇, 研發出嚟, 但同時都為間接害死咁多人而覺得有負擔, 親眼見到受害者都會覺得佢哋係無辜受牽連, 證明佢唔係冷血地為殺而殺、覺得自己啱曬嘅痴線佬
冇原文唔知佢點講, 但英文有時sorry都唔係單純一個人對另一個人做錯嘢而道歉, 只係表達對嗰件事覺得可惜、遺憾、難過之類, 偽文青啲形容就係代世界向遇到不幸嘅人表達歉意, 同本人行為無關嘅
對華策略可以錯足兩次杜魯門都真係
不過我諗佢最大擔憂都係怕當時如果真係開核會拖埋蘇聯開核同美國互炸啫
炸藥都有好多用途嘅,唔係剩係炸人
原子彈只係大粒啲嘅炸藥
但坦白講原子彈唔係掟過出嚟都無咁大威懾作用
我當你將試爆條片比人睇 都總有人會話係造假 你點說服到其他人你唔係二仔底大緊人
二戰時期敵對陣營無乜對話
大家唔知大家諗乜
無得話等埋你confirm情報

所以冷戰嗰陣美蘇關係點差都有熱線
可以直接溝通
就係二戰先大家學識

如果二戰時候有可能可以避免好多戰場
日本仔可以直接打比美國
「sorry 大佬我哋仲傾緊 下星期覆你」
唔使出第二粒fat boy
只會話日本人可能係對中國大陸塊地嚟講會係lesser evil
始終佢對殖民地態度都係傾向要長期發展 再將本土嘅人分散出去
但以香港歷史脈絡嚟講 日本打得贏二戰就多數無運行 頂盡都係同好早期嘅新加坡一樣做物流港
原子彈原意唔係對日本用,係用幾年時間整左出黎得番日本仲未投降,先對佢用,其實美國佬用戰機轟東京死得仲多人威力仲勁只係日本寧願同歸於盡都唔投降
孫子兵法
能戰方能和
日本自己發動戰爭先,俾人揼核彈講到自己係受害者咁

中國+東南亞死傷人數多過廣島長崎多多聲啦
侵埋我得唔得?
道你老母 人頭閪腦
咪捐晒副身家出黎
其實nuke鳩支那而唔係炸俄佬本土
俄佬更大機會係只會乘機佔多啲支那土地而唔會為支那去還拖同美國打核戰。
其實到到而加都大把呢類牛劍天之嬌子日日除左發明之外毫無社會及國際政治經驗,一味覺得自己整左啲野出黎炸人自己好衰唔得要比埋對家都有得用咁樣平衡

蘇聯都係咁既途徑同埋偷技術搞到有核彈,結果就係為禍人間
原爆紀念館唔知有無得睇呢
原子彈唯一實用嘅用途
係三體講嘅加速推進飛行器進入接近光速
唔係攞嚟炸人 唔通攞嚟炸雞咩
垃圾始終係垃圾 水原始終係垃圾
第一粒係話畀班契弟知我哋有
第二粒係話畀班契弟知我哋大把貨
細仗咪又係打緊
本身大家都唔係想打大仗嘅人啦
WWII本身都冇美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞