日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
咁奧本海默道咩歉,都冇錯,使乜道歉?

佢道得歉就一定係有原因先道既,佢可能好內疚好後悔發明左呢樣野,咁姐係佢道歉既出發點係人道而唔係政治唔係大局

岩呀你地講既政治因素全部都岩,係要靠原子彈先終結到ww2終結到日本仔,大局上係冇錯呀
睇澳門海默嗰陣已經覺得個諗法太簡單
科技發展都係時間問題
更何況個世界無一個有效嘅國際秩序嗰時
唔係盟軍發展核武就係軸心國去做 或者蘇聯

當有曼克頓計劃嗰陣 其實班科學家應該自己所做嘅唔單單係scientific research?
咁如果佢唔覺得發展大殺傷力武器可以加速終戰同捍衛人類文明秩序
咁佢走入去lead條research team好似好傻

另外就係有無better alternative
日本會唔會赤化係另一回事
但其實大殺傷力武器個作用都係減低登陸作戰嘅傷亡啫
登陸作戰個困難位我諗係地理問題 同埋日本人當時嗰陣攬炒報國心態
最大元兇係嗰班痴線德日軍佬政客搞啲傻鳩思想出嚟

講核武對當代社會個影響仲無稽
二戰後死得人多嗰啲都係搵石頭刀滾水殺人
講到尾都係國際秩序同埋權力制衡問題
發明火藥個人係唔係出嚟道歉
人類社會好多時都係取捨㗎啦
邊有咁多酈生說齊 靠把口就令人投降
佢唔落手做都係第二個人做粒彈
只不過佢想做聖人唔落手搞壇嘢
而家不斷渲染佢嗰陣悔意好奇怪
係既,所以最終都係人性既問題
用原子彈掉咗落去 減少咗雙方地面入侵會造成嘅傷亡
唔係淨係政治因素喎
如果你真係人道主義者你應該支持炸鳩佢哋

簡單啲嚟講澳門先生都係想辭職唔揸架火車
但無論佢揸唔揸 最後都係有架火車轆死人
岩岩都想POST呢張圖
對唔住
OKOK,咁我都係就樓主篇野,話佢有道歉去評論姐,冇自己FACTCHECK過佢有冇「真係」道歉
如果你所謂嘅人道主義
係寧願多幾百萬,由子彈刀劍造成嘅傷亡
比日本繼續喺東北carry out genocide
由日本軍國主義肆虐
而唔係炸幾十萬人息事寧人
你其實只係一個攞住人道主義光環憤世嫉俗乜都反一餐既冇腦撚
冇發明原子彈場仗繼續打落去可能死得仲多人
人道主義唔係中性嘢嚟
如果佢覺得啲人畀痴線軍佬政客搞到雞毛鴨血 咁佢應該繼續整粒彈
如果佢buy八紘一宇的話 咁在佢嚟講整核彈係反人類罪行
只睇到日本口爆
當時蘇聯參戰日本先諗住投降,日本根本唔知乜野原子彈
美國用咁多錢研發原子彈,點會收埋唔用
掟兩粒可以試武器 + 上位 + 阻止蘇聯瓜分日本
就算奧本海默當時話唔支持你信唔信
唔用就一世默默無名,用左上神枱慢慢寫回憶錄幫自己洗白
當然實際上奧本海默支唔支持唔重要,佢唔做都大把人做,只係打份工有咩好道歉
無原子彈咪玉碎計劃
仲hihi
其實要震懾都唔一定要炸城市?
仲以為你條撚樣死左添
掉果個講明覺得無問題,事實上都真係無問題

日本仔果時四圍侵略做咁多仆街嘢,仲好意思三日唔埋兩日出嚟賣慘
香港唔敢講,但上面一定會比宜家好
日本仔話佢道歉姐,事實上有冇都冇人知
唔明就睇火影

初代 唔想打仗
提議五大國分配尾獸
做到武力互相制衡

火影世界第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞