日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
另外一個what if
如果韓戰時杜老門冇阻止麥克阿瑟放兩粒俾支那,全亞洲被赤化既威脅會更少。
日本人都未道歉,多撚餘
係二戰殺左三千萬人,
唔計支那仲有菲律賓、越南、印度、澳洲、緬甸、印尼、新畿內亞
去到邊殺到邊,連認都唔撚認做過唔好講咩道歉
仲未計殖民韓國同台灣50年嚟加埋起碼殺左500萬平民

奧本海默根本係一個只係將智力放曬去物理學既天才,
但對人類極緻邪惡既本質一無所知
咁可以點?用愛感化佢?定係祈禱求神顯靈?
有啲咩比炸佢更加直接?
針唔到肉唔痛 事實上一炸完日本馬上投降 戰爭完結
so as any further 人命傷亡
咁日本人睇黑太陽731果陣震唔震撼?

你同情日本人,日本人到今日都仲係當你地係劣等民族咋on撚9
德國科學家都有
其實只係鬥快
好在未研究到就已經收左皮,唔係歐洲死得。
炸郊區先?
咁任由日本人繼續屠殺被征服國家既人民,對你嚟講應該比較理想
你個名
Ching講得好
我係唔撚明點解啲人只係識同情一方,而對另一方當透明,死撚曬都冇所謂
始終科學家唔係政治家/軍人
個心理承受力都係平民咁上下
加多句 當然你話用1萬ton tnt 炸會唔會死少啲人 但都可以停戰 或者5000 ton 都可以呢?

但個刻做決定冇得咁計 你唔會知日本條線係邊 我地事後睇當然批判得易 但係個刻你細炸 日本又唔投降都係又多人命傷亡

佢直接了結件事 係美國角度未必justify 唔到
睇左口爆受害者
讀下書先出嚟講啦
條撚樣根本假到仆街
又想人知道佢發明左可以大屠殺既武器,夠威
又想人覺得佢係聖人,有能力發明但唔想人類用
智力爆棚既敗類
一日到黑係度講咩 再見螢火蟲 好撚慘,咩日本平民當時過得好痛苦
完全唔理講皇軍對平民係玩BB串燒
美國唯一錯既只有錯在日本放完兩粒見效之後,韓戰時死三萬六千美軍都冇放返兩粒俾支那。
冇俾軍國主義肆虐但俾左支那特色社會主義肆虐。
奧本海默係猶太人 而當時納粹德國亦的確研發緊原子彈 技術仲要領先 如果德國早一步研發到原子彈 個世界就玩完 所以研發原子彈當時係必要 只不過德國撐唔到原子彈研發成功就冧檔 如果唔係炸嘅可能就係柏林
要震懾一定要展示到武器的威力 所以冇可能減威力
問題係要展示威力有冇必要揀城市?
事後批判同唔反思一樣都係咁易
派晒傳單叫晒你走啦喎
當時工業同科技發展及基礎建設最發達係俾日本人佔領左既東北。
支那人十幾年前打晒飛機既高鐵可能早多三十年已經遍佈全大陸
你兩個 get a room please
但將隻可以1打8嘅九尾留番畀自己
其實尾獸都冇毀滅世界的力量
極其量只係類似冷兵器進入熱兵器時代
拿我由頭到尾都同意呢個決定,只係我做唔到呢個決定咁解,而家天下太平你又不在其位實口響話決定扔個原子彈落去好易姐,我話我做唔到呢個決定冇問題架wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞