日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
don't let that crybaby scientist in my office again
一齊摸你
派晒傳單叫你走啦喎
個陣打緊仗 面對係一個癲咗嘅軍國主義國家
你同個癲佬對打 你話佢聽你有枝槍 叫佢咪再行前 佢上哂腦都未必會停 炸平地真係會停到佢?

你再諗下 日本係第一粒都冇馬上投降 要炸完第二粒先肯 用一粒炸城市都唔得 你覺得炸平地會有夠震撼力?
其實講咁多 我覺得oppenheimer真係將自己睇得太重要
都係嗰兩樣嘢 核彈唔係佢帶頭整就第二個整
同埋事後反核係on9
二戰後殺人最多嘅武器係石頭同刀
仲有滾水淋閪 強姦呢啲摧殘手段

核震懾係再另一個層次嘅討論 呢到唔講
其實9日後投降差唔多已經算係「馬上」?
因為評估威力 傳達訊息 討論等等都要時間
如果九日都係馬上 唔好意思 冇撚得同你傾 你都on9

炸完你死咁撚多人 你仲未驚 可以慢慢諗 咁你一開頭個point 已經散哂
嗰個年代好似仲用緊電報機?
剩係核實情報的真確性都要幾日啦?
屌咁所有武器都係啦,係咪要討論救人劍定殺人劍。如果一把劍殺左十萬黎救一百萬係救人定殺人??
Gary oldman 啲戲真係好撚癲
呢個comment有咁多正皮都幾撚癲
如果當年架仔冇投降 仲會係今時今日嘅架仔咩
分分鐘衰撚過支共
投降遲一個月
八月風暴蘇聯會食咗北海道

可能到今時今日都仲有北日本
「乜你哋中国日日大考?」
咁的確死士兵同死平民係有分別,如果死嘅九成係士兵,一定唔會內疚
戰爭法就係為咗唔想二戰嗰啲問題再出現先訂立,錯咗就要做返啲嘢,如果咁炸法係冇錯,好多嘢依家都唔會存在
蘇聯會南下執雞
日本分兩邊 餓死幾百萬人都仲得
啲人無撚腦
滿洲國係全東亞除日本外最先進地區
政治比當時所謂嘅國民政府穩定
難得你日文名都咁清醒
東京大轟炸搞到咁都唔投降 仲要玩玉碎
唔出原子彈可以點
唔通美軍登陸死幾十萬人同日本換?
搶資源就當經濟發展好
Comment 前有冇用過腦?

唔洗拉共產黨黎講 共產黨仆街唔代表當年日本唔係劊子手
Pain個理念
你知唔知原本共產主義係點?
無佢,你知唔知而家既福利你真係唔使諗

以前資本主義會有退休保障?
就係因為共產主義令到人民動搖,先令到各國政府開始推行福利
日本又賣慘 如果日本, 德國整到核彈會唔會掟其他國家先
我唔記得佢個理念?

我睇動畫 好似係
和平時代太耐
忍者冇晒價值
突登捉晒啲尾獸
然後引發各國戰爭
忍者可以重新值錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞