日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
(中央社東京20日綜合外電報導)主導研發被稱為原子彈之父的奧本海默,二戰結束19年後曾在美國與原子彈爆炸受害者會面。一段在日本廣島市被發現的影像顯示,在場口譯人員回憶奧本海默當時曾「流淚致歉」。

日本放送協會(NHK)報導,據說奧本海默(Julius Robert Oppenheimer)在得知原子彈爆炸慘狀後十分苦惱,但他1960年訪日時,並沒有造訪原爆地。

「被爆者」(原子彈轟炸受害者)等人為述說原爆情況,1964年前往美國訪問時,浦田曜子(浦田為婚前姓氏)以口譯人員身分同行。這次發現的影像資料留存在廣島市的一個非營利組織內,記錄了浦田曜子在2015年回憶這段過程所述內容。

有關廣島被爆者、物理學家庄野直美等人私下與奧本海默見面時的樣子,浦田曜子說,「在進入研究所的房間時,奧本海默不停流淚說『對不起、對不起、對不起』,真的就是一直在道歉」。

這場被爆者與奧本海默的會面,庄野之後也曾利用不同管道說明,「博士跟我說『我不想談論廣島與長崎的事,還請原諒』,我可以深刻感受到他身上背負的重擔」。

研究核武器討論歷史等的美國芝加哥帝博大學(DePaul University)教授宮本有紀(音譯)表示,很驚訝奧本海默曾實際跟被爆者會面並致歉,被爆者直接聽到具有非常重大意義。

宮本說,被爆者希望的是奧本海默可以在言語上負起責任,朝廢除核武器前進,但奧本海默在會面後並沒有這樣的行動,「應該理解為是留給我們的課題」。

浦田曜子嫁給德國籍丈夫後改姓TEICHLER。據她丈夫所言,浦田曜子除曾擔任1964年東京奧運口譯工作,在移居德國後也曾在國際會議上擔任口譯。

浦田曜子在廣島市說明上述內容的4年後,也就是2019年辭世。

而曾跟奧本海默會面的庄野直美,當年在原子彈投下後為確認家人安危,進入廣島市內後遭受轟炸。

庄野專精理論物理學,曾任廣島女學院大學教授等職務,長年致力研究原爆被害及廢除核武器活動,2012年時以86歲高齡離世。(譯者:黃名璽)

https://www.cna.com.tw/news/aopl/202406200272.aspx
發明子彈個人係唔係出嚟道歉
技術係中性 點用先係問題
佢唔洗咁自責
唉吔 炸到你地呀 對唔字喎
仲記得當年黃尸拎住鐳射筆當作武器攻擊平民,發明鐳射筆條友都冇出嚟道歉
唔係佢,我地可能係日本人
如果冇原爆,日本會赤化,到時好似赤柬咁樣仲慘
唔用可能死多幾十萬美國打多1年幾先完
咁我哋係唔係應該嬲佢哋?
咁又唔係既,舉個例

菜刀:可以用黎切菜切肉準備材料,同時可以斬人殺人

斧頭: 可以用黎斬樹,又可以用黎劈人

原子彈:除左用黎轟炸仲可以用黎做咩,你講黎聽下

原材料黎講,菜刀斧頭係金屬,好多用途,而原子彈既核係可以用黎發電用黎整原子彈,但的地似乎係討論緊菜刀斧頭原子彈,而唔係其原材料,而原子彈真係唔係中性,除左拎黎轟炸之外佢係「冇其他正面作用」
水人支俄你樂觀到中東王子潛水,都厚面皮到唔道歉啦收收皮翻屋企彈結他啦你
你唔記得左核能可以發電
佢係整原子彈唔係整核能
整果陣已經知用嚟炸敵國架啦
奧本海默果時都唔記得有核能發電E樣野
南京大屠殺你唔撚講
日本打仗已經輸鳩曬
原子彈只係逼日本投降
都話唔係講緊「原材料」,係講緊樣「工具」

「原材料」= 鐵/鋼/鈾
「工具」= 菜刀/斧頭/槍/原子彈

原材料係中性,但工具「唔一定」係「中性」

菜刀同斧頭係中性,可以切菜切肉劈樹,但「原子彈」呢個「工具」除左「轟炸」,係冇其他正面作用,所以「原子彈」唔係中性

明唔明
知唔知有咗原子彈之後全世界冇再打過大仗

連資本同共產兩大陣營都冇打過大鑊,好大原因係因為核武器做到恐怖平衡,呢樣野係傳統武器做唔到

如果冇核武器,我估一早就打咗第三次世界大戰
只有成為強者,你至有資格決定打唔打人
你係弱者,人地就唔會怕你,易啲向你郁手
作為領導者,你軟弱就係你失職,因為你保護唔到你群體
用黎爆石
想做日本人
冇原子彈 一早第三次世界大戰
巴打要進修下
你呢種非黑即白嘅思維方式好大獲
睇錯口爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞