日本口譯員憶奧本海默 稱他曾向原爆受害者流淚致歉

191 回覆
86 Like 13 Dislike
你父母都無同連登仔道歉
原子彈有核威懾作用

原子彈技術亦都有機會喺未來可以應用喺其他項目
鐳射槍啊
南京沒有死人
日軍同南京市民普天同慶
佢唔做,都會有其他人做,無乜好對唔住
睇戲都知可以炸哥斯拉/蟻王, 殞石撞擊可以改變軌道,未來探索太空都可能有用
人地扔嗰個都未道歉
弱智仔
當年我揸住部高達係天安門度
係都應該要發明共產主義嗰啲出嚟道歉先
咁係既,美國叫奧本海默一定要搞到原子彈出黎,最大目的就係炸日本,跟住停戰,呢樣究竟係正面定唔正面作用,睇你點

要犧牲一個城市既人去停WW2,政治考慮上係岩既,但奧本海默道歉都無可厚非,佢唔係政治人物,佢覺得自己係殺晒呢幾十萬人既兇手,都好合理
岩既,所以奧本海默應該唔可能成為領導者/強既政治人物,會覺得內疚覺得做錯覺得自己係兇手會道歉,當時落命令個總統應該唔會內疚唔會後悔
四 五次可能都打完添
不過得大型戰爭先可以抑制人口過剩
扔果個唔會道歉啦,政治上佢扔原子彈決定係岩WO,人道問題關佢咩事,係奧本海默唔係政治玩家仲有D良心先會道歉,決定扔果個真係得鬼閒同你講SORRY
讓子彈飛
睇你咩角度出發,政治角度原子彈呢樣武器係有正面作用,但物理角度同人道角度的確冇

你要我決定扔原子彈落日本去終止WW2,我呢種非黑即白思維既人應該做唔出
同埋某程度上
真係要人民長期保持一定程度既緊張同繃緊 先唔會諗咁多無撚聊左膠野出黎
同埋男人同女人都會知自己咩位置
奧本海默被當成共產黨 佢仲點推廢核
整個陣可能仲好似上面咁覺得冇咩嘢
炸鳩完廣島長崎 有晒實感咪feel sorry囉
唔係當事人同個個年代嘅人可能體會唔到個種震撼

睇得多日本上一代嘅作品 有時會體會到佢地個種對原爆催毁一切嘅絕望感
好多嘢唔係講句原子彈只係工具仲阻止左戰爭就可以接受到
就算唔係佢發明,趨勢都總有人發明
歸咎於一個人於事無補
要怪就怪上天創造的人性
難道要美國軍隊為咗日本地面入侵而犧牲好人道?
難道比日本軍國主義繼續肆虐好人道?

On9
中東資金呢呀中國人恥辱
毛澤東多謝日本侵略你唔撚講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞